Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești tehnician de lumini… cu Dorin Părău

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești tehnician de lumini… cu Dorin Părău Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești tehnician de lumini… cu Dorin Părău


La 26 de ani, Dorin-Alexandru Părău are deja o experiență de șase ani ca tehnician de lumini. Totodată este light designer pentru Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul ULBS. Tânărul sibian este de doi ani coordonator tehnic în cadrul FITS. A terminat recent clasa de teatrologie și management cultural din cadrul ULBS.

 

L-am întrebat dacă Sibiul ar fi o lumină, ce fel de lumină ar fi: „Ei bine, eu văd Sibiul ca o situație de lumină generală albastră intensă, un albastru de noapte. Un filtru 079 așa cum le-aș cere colegilor mei, sau cum aș căuta în raftul cu filtre frumos aranjate, cu o pată de lumină caldă, un filtru 205 în mijlocul ei care, în această combinație, capătă un aspect foarte plăcut de lumină arămie. Este o lumină care îmi place foarte mult, la fel ca și orașul”, spune Dorin.

Spune că se poate câștiga din meseria asta în România. „Se poate câștiga ce vrei. Se pot câștiga bani, prieteni, experiențe minunate. Este important ca în orice domeniu să îți placă, să fii perseverent și să nu începi dacă o faci doar pentru bani.”

O zi din viața lui Dorin arată cam așa: „La fel ca în orice alt sector al evenimentelor de cultură, și anume foarte diferită. Programul este foarte flexibil, de multe ori foarte încărcat sau chiar foarte lejer și scurt. Diferă în funcție de etapa de lucru, colectivul cu care lucrezi sau de ceea ce se dorește de la elementul finit. În cazul în care spectacolul este gata, reflectoarele trebuie doar amplasate conform planului făcut în urma terminării premierei, iar mai departe trebuie doar apăsat butonul ”GO” al pupitrului de lumini la fiecare replică sau mișcare stabilită în urma repetițiilor de creare a spectacolului. Etapa de creație a unui spectacol poate fi lungă, obositoare, dificilă, program de peste 12 ore, lucrat noaptea, etc.”, explică tânărul.

Acesta spune că poți ieși din țară foarte mult cu jobul acesta. „Fie că spectacolul la care lucrezi este selectat la un festival, iar în cazul acesta merge toată echipa, fie că alegi să fii freelancer și să te aliezi diferitelor echipe de lucru este cerere mare de tehnicieni în toată lumea. Motivul este clar și anume faptul că toate acele lumini, cât de ”inteligente” sunt ele, trebuie montate, asigurate, cablate, programate, supravegheate, etc. Iar dacă vorbim de light design, dincolo este un domeniu mult mai amplu și dorit de diferiți regizori. De asemenea, dacă vorbim de regizori, în mare parte aceștia au light designeri, scenografi, muzicieni, etc cu care lucrează oriunde ar merge.”

Ca să fii cu adevărat bun în această meserie, „trebuie clar să îți placă. Trebuie să ții pasul cu tehnologia deoarece lucrezi în primul rând cu ea. Trebuie să fii deschis la provocări de tot felul pe care să nu le refuzi de nici un fel.”

L-am întrebat cât de mult contează lumina potrivită într-un spectacol: „Din punctul meu de vedere, dar în ultimul timp și a tot mai multor oameni, foarte mult. Se încearcă și la noi tot mai mult să devină un domeniu foarte amplu. Regizorii au echipe de scenografi, light designeri dar și compozitori de muzică. Aceștia lucrează împreună pentru a crea o mizanscenă armonioasă, plăcută de public și de mare efect.

O lumină potrivită pune atât decorul cât și actorul în valoare dacă reușești să o faci așa cum trebuie, sau poate să le strice, lucru pe care am sesizat că publicul îl observă și critică foarte pertinent și corect. Asta   mă surprinde de fiecare dată, dar mă și bucură deoarece atunci realizezi că munca ta nu scapă neobservată și nu este degeaba”, ne-a spus Dorin.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută