Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Ce pregătesc teatrele sibiene pentru noua stagiune?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ce pregătesc teatrele sibiene pentru noua stagiune? Share Ce pregătesc teatrele sibiene pentru noua stagiune?


Luna septembrie anunță nu doar începerea noului an școlar, ci și întoarcerea actorilor pe scena de teatru. Noua stagiune deschide sălile de spectacole ale Teatrului Național ”Radu Stanca”, Teatrului Gong și Teatrului de Balet, ocazie pentru publicul sibian să se delecteze cu producții mai vechi și mai noi. În schimb, se trage cortina peste stagiunea de vară a Grădinii BIS, ultimul spectacol fiind programat pe 15 septembrie. Se anunță o toamnă plină de spectacole și evenimente pentru toate vârstele, așa că e momentul să aflăm ce pregătesc teatrele sibiene pentru noua stagiune 2019-2020.

 

Ultimele ”însemnări” din stagiunea de vară, la Grădina BIS

Sibiul e un oraș care respiră teatru în fiecare anotimp al anului. Chiar și vara, când producțiile BIS Teatru se joacă la Grădina BIS sau în cartierele orașului. Stagiunea de vară din 2019 se încheie așa cum a început, cu avanpremiera spectacolului ”Delirium (din însemnările unor nebuni)”, în regia lui Bogdan Sărătan – duminică, 15 septembrie, de la ora 19:30. După cele trei avanpremiere prezentate de-a lungul verii, spectacolul va avea premiera oficială în 5 octombrie, ora 18, în deschiderea ediției cu numărul 9 a Festivalului ”25 De Ore De Teatru Non-Stop”.

Naționalul sibian scoate ”artileria grea” la început de stagiune

Cinci spectacole vor avea premiera în perioada octombrie-decembrie 2019 la Teatrul Național „Radu Stanca”: ”Steaua fără nume” în regia lui Florin Coșuleț, ”Vara în care mama a avut ochii verzi” în regia Marianei Mihu-Plier, ”Mesaje spre univers” în regia lui Josef Maria Krasanowsky, ”Quarttet” în regia lui Hunor Horvath și o adaptare – creație colectivă – după ”Totul despre femei” de Miro Gavran.

Noua stagiune a naționalului sibian readuce pe scenă spectacole apreciate de publicul larg, precum comediile ”Sunt o babă comunistă” și ”Bărbate, treci la fapte”, ”Yvonne” și ”Cui i-e frică de Virginia Woolf?” – două spectacole intrate de curând în repertoriul TNRS, ”Povestea prințesei deocheate” – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, în România sau ”Oscar și Buni Roz” – a cărui reprezentație din 2 octombrie va marca 10 ani de la premieră. Spectacolul-fenomen ”Faust” debutează în cel de-al 13-lea an de reprezentații cu patru spectacole sold-out, în datele de 13, 14, 27 și 28 septembrie, toate de la ora 19, la Fabrica de Cultură.

”Faust”-ul în regia lui Silviu Purcărete e cel mai jucat spectacol al ultimilor ani, iar biletele se epuizează de fiecare dată de îndată ce sunt puse spre vânzare. În total, în perioada 13 septembrie – 19 octombrie, la TNRS, sunt programate peste 20 de spectacole și mult mai multe reprezentații. Iar acesta e doar începutul. Mai multe informații despre program și bilete puteți afla de la Agenția Teatrală de pe Bălcescu sau online, pe www.tnrs.ro.

Teatrul Gong își redeschide porțile cu spectacole și ateliere pentru cei mici

Agenda acestui început de sezon teatral îi aduce pe scenă pe cei mai îndrăgiți eroi de poveste, într-o serie exaltantă de evenimente dedicate bebelușilor, copiilor și adolescenților. Secția română a Teatrului Gong deschide noua stagiune cu premiera spectacolului ”#projectfood – o istorie a mâncării din cele mai vechi timpuri și până mâine”, în regia lui Robert Bălan, ce va fi prezentat în zilele de 14 și 15 septembrie, de la ora 18. Pornind de la pretextul unui proiect pentru școală, spectacolul combină imaginația și cercetarea științifică pentru a ținti un mesaj convingător asupra risipei alimentare, într-un limbaj contemporan și ușor accesibil.

Pe lângă noua producție, sezonul teatral 2019-2020 continuă seria reprezentațiilor din repertoriu, precum și atelierele de creație. Copiii între 1 și 4 ani sunt invitați să experimenteze prima vizită la teatru, într-un spectacol senzorial, cu imagini multiple și personaje cu care se poate interacționa fără frică: ”Der Fleck / Pata”. Seria spectacolelor în limba germană continuă cu aventura extraordinară a animăluțelor din vârf de munte, ”Schusch”, spectacol care a avut premiera la finalul stagiunii anterioare. Adolescenții au propriul lor spectacol la Teatrul Gong, ce tratează tema bullyng-ului la școală: ”Wanda”, o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie și marginalizare din perspectiva unor copii, pornind de la un caz real. Pentru activarea conștiinței civice a copiilor în domeniul ecologic, Teatrul Gong prezintă la finalul lunii septembrie spectacolul ”Prințesele Spion”. Nu lipsesc nici atelierele devenite deja tradiție pentru zilele de miercuri, joi și sâmbătă. Programul și biletele sunt disponibile online, pe www.teatrulgong.ro. În plus, în perioada 1-10 noiembrie, Teatrul Gong va organiza și găzdui cea de-a V-a ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu.

Toamna se trăiește în pași de dans, la Teatrul de Balet

Cea de-a XII-a stagiune a Teatrului de Balet din Sibiu se va deschide în 1 octombrie, de la ora 19, la Sala Thalia, cu două premiere de dans contemporan: ”Amurg”, cu balerinii sibieni în colaborare cu coregrafa Sandra Mavhima din București și „45”, în colaborare cu Teatrul de Dans din Poznan, Polonia. În plus, Teatrul de Dans polonez va prezenta un spectacol din propriul repertoriu: ”Recolta”, în 2 octombrie, de la ora 19, la Sala Thalia. În data de 3 octombrie, tot de la ora 19 și în același loc, se vor pune în scenă piesele „Fragile” și „Rhapsody in Blue” cu dansatorii Teatrului de Balet Sibiu

Spre sfârșitul lunii, va urma cea de-a XII-a ediție a Sibiu Dance Competion, care va avea loc la Sala Thalia, între 25 și 27 octombrie. Pentru că aduce pe scenă cei mai buni tineri balerini din țară și de peste hotare, Sibiu Dance Competition a devenit un reper pentru teatrele și școlile de balet din întreaga lume, și o rampă de lansare a noilor generații de dansatori. Competiția se va încheia, ca în fiecare an, cu tradiționala Gala of the Stars în cadrul căreia, pe lângă nume deja consacrate de pe scena sibiană, vor evolua și cei mai promițători tineri remarcați în timpul concursului. Biletele vor fi puse în vânzare din 15 septembrie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută