Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Salut București | Despre familia Addams și alte familii

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut București | Despre familia Addams și alte familii Share Salut București | Despre familia Addams și alte familii


Într-un peisaj cotidian dominat de o ‘casă a poporului’ redenumită ‘palatul parlamentului’, familia Addams duce inevitabil cu gândul la… “aristocratica” familie politică instalată cu tupeu pe Dâmbovița.

Ca și cea fictivă, a noastră este:
1) foarte bogată… dar sursele ei de venit nu le știe nici ANAF-ul,
2) indiferentă la reacția dezaprobatoare a societății ‘paralele’… pur și simplu, nu le pasă de opinia majorității,
și 3) protectoare a propriilor interese până la a călca pe… cadavre.

Nu credeți că și celor aleși pentru a fi în slujba cetățenilor li s-ar potrivi deseori motto-ul Addams-ilor, “Sic gorgiamus allos subjectatos nunc”, adică aproximativ “Ne vom ospăta cu cei ce vor să ne supună”? Dar cine ar fi oare Morticia, care politician l-ar fi putea întrupa pe Gomez, sau avem vreun candidat pentru Fester, căci în privința copiilor avem de-unde alege pentru Pugsley Addams? A merge mai departe cu paralela ar face însă un deserviciu familiei create de ilustratorul de comics-uri Charles Addams în 1938 ca satiră la adresa ‘celulei de bază’ a societății americane, așa că îi abandonez pe politicieni, mai ales datorită unei diferențe uriașe care-i despart de aceștia.

Addams-ii nu sunt sunt răi în esența lor, ba dimpotrivă, și doar faptul că sunt o familie ‘altfel’ le atrage antipatia comunității. Viața lor zilnică este o sursă savuroasă de umor negru dar nu de sarcasm, de poezie got(h)ică și nu de film Horror. Din acest motiv, popularitatea lor în rândul consumatorilor de Pop culture de toate vârstele rămâne una perenă în Occident, mai ales după trecerea din benzile desenate în alte medii artistice. Și ajungem astfel la subiect.

Pe 12 septembrie, Teatrul Excelsior prezintă în debutul stagiunii premiera absolută a musicalului “Familia Addams”, spectacol ce poartă semnătura lui Răzvan Mazilu  (regie, coregrafie, costume), cel care ne-a oferit nu doar recentul “We Will Rock You” dar și “West Side Story”, “Mon Cabaret Noir” sau “Fecioarele noastre grabnic ajutătoare”, care își asumă acest exercițiu de explorare a macabrului din perspectivă ludică, propunându-ne – cu mai bine de o lună înainte de lansarea în cinematografe a animației hollywoodiene “The Addams Family” – o (re)întâlnire plină de umor negru cu membrii celebrei familii, pusă pe același plan ca influență în Pop culture și notorietate cu familiile Kennedy și Roosevelt, și sursă de inspirație pentru succesele în parodierea familiei americane de condiție medie precum Simpson, Bundy, Flintstone sau Romano.

Acest musical ne vorbește în fond despre valori ce ar putea caracteriza orice familie: iubirea, sinceritatea, înțelegerea, respectul. Cum răspunde Răzvan Mazilu provocării de a face să transpară aceste lucruri dincolo de ciudățenia personajelor? Rămâne de văzut. Neapărat.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută