Mercato Comunale este un spațiu unic în peisajul bucureștean – o piață și grădină urbană de tip pop-up, cu spații de co-working, food trucks și producători locali, dar și un loc care găzduiește evenimente diverse (concerte, proiecții de film, expoziții) și oportunități de socializare. În momentul de față se află la Polizu nr. 28-34 și poate găzdui simultan aproximativ 400 de persoane. Am vrut să aflăm mai multe despre Mercato Comunale, iar Răzvan Crișan, Co Founder & CEO Kane Group, ne-a răspuns la câteva întrebări.
credit foto: Valentin Razvan
Despre cum s-a ajuns la Mercato Comunale și cine sunt persoanele din spate, Răzvan spune: „Ideea noastră cu Mercato Comunale a fost să creăm o piață contemporană în centrul Bucureștiului așa cum există deja în majoritatea orașele mari ale lumii. În anul 2018 am hotărât să experimentăm conceptul în București. În 2019 ne-am propus să relansăm, dar la o scară mult mai mare. Am căutat locul potrivit și am avut norocul să identificăm terenul perfect, un teren deținut de cei de la Urban Spaces în apropiere de Piața Victoriei. Poate că un astfel de proiect părea grandios pe hârtie și poate că ne-am fi descurajat dacă nu aveam în minte scopul final: amenajarea unui teren central, redarea acestuia pentru folosul locuitorilor; un spațiu care să fie util și care să modifice pozitiv aspectul orașului. Ce nu se vede însă, este faptul că e un proiect realizat cu o echipă inimoasă de 8 persoane și că în fiecare zi se adaptează în funcție de preferințele și feedback-ul publicului.”
N-a fost greu să-i atragă pe bucureșteni spre spațiul lor: „Când am creat Mercato, am mizat pe apetitul crescut al bucureștenilor pentru locuri noi, pentru food trucks, produse locale și craft beer, încercând să adunăm laolaltă cât mai multe comunități ale acestor producători, acei oameni care merg în anumite locuri după berea artizanală preferată, după food truck-ul favorit, caută produse bio de la producători locali. În același timp ne-am dorit să oferim o șansă producătorilor artizanali să-și expună produsele spre vânzare, acei oameni care aleg să rămână în țară și să-și transforme pasiunile în mici afaceri. Nu este neapărat vorba despre înscrierea într-un trend cu acest proiect, ci de a strânge laolaltă locuitorii care aleg să-și petreacă vara în oraș. După aproape 3 luni de funcționare credem că am reușit să creăm un spațiu versatil și primitor care în fiecare zi este locul de relaxare a în medie 250-300 persoane, locuitori ai orașului care au adoptat acest loc destul de ușor sau care vin pentru prima oară și apoi revin. Prin evenimente de genul muzică live sau filme, momente chill cu Dj’s și o comunicare targetată pe comunități specifice am reușit să atragem până acum aproximativ 40.000 de vizitatori în spațiu, chiar și în condițiile unei veri fierbinți și cu multe alte evenimente în oraș și în țară.”
Răzvan mai spune că nu-și doresc să rămână singurii cu acest tip de business din oraș: „Sincer, ne dorim să apară cât mai multe astfel de proiecte și în acest mod să schimbăm imaginea capitalei în rândul locuitorilor săi și să adăugăm un popas în drumul turiștilor care o vizitează. În același timp, considerăm important să dăm o șansă micilor producători să-și întâlnească clienții în cât mai multe locuri din București, iar locuitorii orașului să găsească ușor produsele de calitate ale acestor artizani.”
Despre cât de prietenos este Bucureștiul cu un spațiu ca Mercato, ni se spune: „Dacă vorbim despre amenajare, mai avem mult de lucru la înlesnirea anumitor aspecte. Și aici mă refer la autorizări, utilități și alte lucruri necesare transformării unui spațiu viran într-un loc cum este Mercato acum. Din punct de vedere al publicului, luând în considerare numărul de oaspeți care au fost la Mercato până acum, pot spune că Bucureștiul este pregătit pentru astfel de proiecte, bucureștenii își doresc spații alternative în care să își petreacă timpul liber, să își facă cumpărături sau să lucreze în afara biroului.”
Despre investiție și cât de profitabil este un astfel de spațiu, Răzvan povestește: „Ca în orice proiect ce implică amenajare de spațiu, pornești cu un buget, dar pe drum acesta tinde să crească pentru că apar tot felul de urgențe și de situații neprevăzute. În același timp, un astfel de proiect este foarte viu, în fiecare zi găsești lucruri ce pot fi adăugate sau îmbunătățite astfel încât să ofere o experiență cu adevărat inedită. Grosso modo investiția până în acest moment a fost de peste 200.000 de euro.”
Un lucru pe care puțini îl știu despre Mercato Comunale: „E un proiect în continuă evoluție, care se transformă de la an la an în funcție de lecțiile pe care le învățăm. Foarte mulți dintre cei care au fost la Mercato în 2019 au observat că a fost mult diferit față de ediția din 2018, iar în 2020 pregătim multe lucruri și mai interesante.”
Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Răzvan ar descrie-o astfel: „O persoană complexă, cu gusturi și preferințe contradictorii; și, pentru că vorbim despre petrecerea timpului în aer liber, sensibilă la schimbările meteo.”
Ce urmează pentru Mercato Comunale? „Pe termen mediu, vom rămâne în această locație și anul viitor, când vom deschide foarte devreme, în primăvară. Pe termen scurt, ne gândim serios să îl avem deschis și în decembrie, cu un târg de iarnă alternativ pentru cei cu gusturi mai nișate versus ce se organizează în oraș. În timp ne dorim să creăm o comunitate în jurul Mercato, cu intenția de a-l amenaja la un moment dat într-o locație permanentă, așa cum sunt proiectele similare din Europa.”
Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile și Nopți București