Pentru toţi prietenii sportului, în special ai sportului de forţă, un eveniment cu totul deosebit are loc la începutul acestei luni (3-7 iulie), la Sala Transilvania din Sibiu. Campionatul European de Powerlifting va ține publicul cu sufletul la gură timp de câteva zile. Despre competiție am stat de vorbă cu Marius Raica, Preşedinte Club Sportiv Activ, multiplu vicecampion European de Powerlifting, arbitru internaţional de Powerlifting.
Ce înseamnă Powerlifting?
Multă lume consideră acest sport ca fiind cel mai reprezentativ sport de fortă, e vorba de forţa brută a sportivului, de lupta sa de a ridica greutăţi chiar peste limitele pe care şi le cunoştea.
Să nu confundăm Powerliftingul cu Halterele sau cu competiţiile de Strongman, e totuşi un sport diferit. Campionatul European de Powerlifting, Masters 2019 de la Sibiu este o premieră pentru România, este prima competiţie oficială internaţională pe care o organizăm. Şi o facem tocmai la Sibiu, organizator principal fiind Clubul Sportiv Activ, sub egida Federaţiei Europene şi a Federaţiei Române de powerlifting. Asta e prima surpriză pentru sibieni, am adus performanţa de nivel European la noi acasă, arătăm că Sibiu este un oraş dezvoltat, ce poate găzdui competiţii de anvergură, cu oameni dedicaţi şi capabili de asemenea evenimente.
Prin câte probe vor trece concurenții? Care sunt acestea?
Competiţia de Powerlifting constă din 3 probe şi de un clasament de total. Probele sunt :
– genuflexiuni. Cu haltera pe umeri, flexând genunchii, te laşi în jos atat de mult cât poţi, după care te ridici. Există reguli despre cum se execută la nivel competiţional, cea mai importantă fiind evaluarea adâncimii atinse. Pare ceva simplu, dar când ai 250kg sau chiar peste 300kg în spate, lucrurile se complică şi intrăm în zona de performanţă.
– împinsul din culcat, un exerciţiu practicat la scară mare în toate sporturile şi în toate sălile de fitness. Din culcat pe o bancă, sportivul ia bara de pe suporţi, o lasă pe piept după care încearcă să o împingă până ajunge din nou cu braţele întinse. Veniţi să vedeţi în competiţie sportivi care împing din culcat chiar şi peste 300 kg.
– îndreptări, proba cea mai apreciată, deşi e un exerciţiu foarte bun dar pe care sportivii amatori îl evită din cauza unor mituri care circulă printre ei. Cu bara pe platformă, sportivul trebuie să o ridice până când corpul sau stă drept, evident, doar dacă poate… ! La această probă sunt solicitaţi toţi muşchii corpului, e grea, dar dacă veniţi la competiţie vă rog să urmăriţi satisfacţia de pe chipul sportivilor care au încercări reuşite.
Câți concurenți s-au înscris anul acesta în competiție?
Categoriile de vârstă ale participanţilor sunt Master1, între 40 şi 49 de ani, Master 2, între 50 şi 59 de ani, Master 3, între 60 şi 69 de ani şi la masculin mai avem Master 3, peste 70 de ani. S-au înscris în competiţie peste 150 de sportivi, cu antrenorii, arbitrii şi oaspeţii care vin, vor fi peste 200 de persoane care ne vor cunoaşte oraşul, posibilităţile, oamenii locului şi vor pleca cu impresiile adunate.
Dintre cei înscrişi numărăm 44 de sportive, dintre care 6 sunt cu vârste peste 60 de ani. As vrea să o amintesc pe Olah Lucica, participantă din Râmnicu Vâlcea care este Campioană Mondială de Powerlifting şi va încerca să ridice 125kg. la genuflexiuni şi 130kg la îndreptări.
Mai avem şi alţi 4 sportivi români înscrişi în competiţie, Masters 1, îl avem pe Sorin Cazacu, Campion Mondial, îl avem pe Bălăiţă Daniel deţinătorul recordului naţional la proba de împins din culcat, deci ne aşteptăm la rezultate bune şi cu puţin noroc, la recorduri Europene.
An de an concurenţa este mai puternică, rezultatele tot mai bune, la toate categoriile de vârstă şi de greutate. Powerlifting a devenit un sport cu acoperire mondială şi noi suntem o rotiţă în tot acest angrenaj.
Interviu realizat de Cristina Bălău