Sorin Păltânea – Șeful Serviciului Public Local de Salvamont Brașov
Vârsta: 64 de ani
Orice accident pe munte este o durere pentru un salvamontist
„Să fii salvamontist presupune să nu abdici niciodată de la legătura pe care o ai cu natura, cu muntele și să ai o empatie pentru cei care se află în necaz. Un salvamontist își ține telefonul deschis tot timpul și își dorește să nu aibă parte de evenimente, pentru că orice accident pe munte înseamnă suferință pentru acesta“.
Riscul tău ca salvamontist presupune să nu te mai întorci nici tu
„Prima lui grijă este să nu se pună pe el în pericol, pentru că trebuie să fie apt să te salveze pe tine. Dacă el nu este în siguranță, îl lipsește și pe celălalt de speranța de a scăpa. Echipele de salvamontiști sunt echilibrate, astfel încât să aibă tot ce trebui pentru a duce la bun sfârșit misiunea de salvare“.
Un salvamontist va pune totul la bătaie, ca să îți salveze viața, dar, în primul rând, trebuie să ai tu grijă de tine
„Un salvamontist își va pune orice la bătaie, ca să vină să te salveze. Pentru a nu ajunge în această situație, trebuie să ai grijă la felul în care te îmbraci și să calculezi bine managementul riscului. Trebuie să ții cont și de oamenii care te însoțesc. E important să aveți toți cam aceeași posibilitate fizică. Niciodată, nu mergi singur pe munte. Se poate întâmpla ceva și fiind singur nu ai cum să te salvezi.“
Ce trebuie să ai la tine atunci când mergi pe munte
„Trebuie să ai la tine un pet cu apă, o haină de ploaie de calitate bună, deoarece calitatea echipamentului face diferența între confort și accident. Nu uita încălțămintea aderentă cu talpă vibram. E important să ai o lanternă în rucsac, pentru că nu știi când ajungi acasă. S-ar putea ca posibilitățile tale fizice să te țină pe loc, drumul să fie blocat, să te rătăcești. Trebuie să ții cont că pe hartă toate drumurile sunt drepte, iar în realitate s-ar putea să ai o pantă de 30 de grade, care să îți scoată sufletul, astfel se prelungește timpul drumeției.“
În pădure nu vine niciun animal să te mănânce
„În cazul în care mergi în liniște și nici măcar nu oftezi, s-ar putea să te întâlnești cu ursul. Din când în când, mai tragi un chiot și animalul va fugi de tine. De asemenea, e important să nu hrănești animale sălbatice, pentru a nu le obișnui cu prezența umană, astfel încât să coboare în orașe“
Trebuie să respecți regulile muntelui și mai ales să nu lași gunoi în urma ta
„Tu mergi la munte, nu vine el la tine. Trebuie să îi respecți regulile. Sunt reguli de bun simț: să nu lași gunoi, nici măcar resturi de fructe și legume. Ce nu mănânc eu, nu mănâncă alt animal. Nu îi da coji de mere și de coji de banane, pentru că crezi că sunt biodegradabile“.
Articol realizat de Ioana Mircea, Redactor-șef Zile și Nopți Brașov
Foto: Primăria Municipiului Brașov