Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU


Pentru toți cei care ies des prin oraș, barmanii sunt personaje importante pe care ajung de multe ori să-i integreze, într-un fel sau altul, în viețile lor. Ajungi să te împrietenești cu ei, să le descoperi poveștile sau să le spui tu lor pe ale tale. Dar, te-ai întrebat oare cum este, de fapt, job-ul lor cu adevărat? Mădălin Barbu, barman în Expirat, ne face câteva dezvăluiri din „culisele” acestei meserii:

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU

Despre alegerea acestui domeniu și cât de greu este să înveți această meserie, Mădălin ne spune: „Sincer să fiu, inițial el m-a ales pe mine. Într-o seară, nu foarte târziu, m-a sunat un prieten și mi-a propus un post de ospătar. Fiind proaspăt mutat în București, am acceptat și, cu puțină ambiție, am ajuns să evoluez ușor, ușor, înțelegând mult mai bine acest domeniu.”

Despre cum arată o zi din viața sa, Mădălin povestește: „De obicei, deschid ochii și văd ceasul aproape de prânz, moment în care și dau drumul la muzică ceva mai tare, pentru a mă trezi mai bine. Din pat, butonez telefonul, pentru că mereu vreau să aflu chestii noi, legate de domeniu, iar când nu fac asta, mă găsești cu capul în nori, făcând tot felul de alte chestii, în mare parte legate de muzică, prieteni, ieșit la bere. Am o viață liniștită, în ciuda locului meu de muncă.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de barman este: „Sunt multe lucruri pe care oamenii nu le știu în legătură cu job-ul de barman, dar cel mai important e ca oamenii să știe că e o muncă colosală înainte de deschiderea barului, că se doarme foarte puțin și se mănâncă pe fugă.”

Despre cea mai importantă calitate pe care un barman trebuie să o aibă: „Sunt multe calități de care ar avea nevoie un barman, dar cea mai importantă, din punctul meu de vedere, cred că este carisma. Un barman trebuie să știe cum și când să abordeze un oaspete, să-l facă să se simtă confortabil în compania lui și să-i poată satisface nevoile.”

Despre cele mai mari greșeli pe care le fac românii când interacționează cu un barman, Mădălin ne spune: „Românii care mai ies prin baruri, cluburi, nu au cunoștințe foarte bogate când vine vorba de alegerea băuturii dorite și nu sunt foarte receptivi la sugestii. Când încerc să ajut clienții să își aleagă băutura, de multe ori sunt reticenți, au impresia că vreau să le vând ceva mai scump și că vor rămâne și nesatisfăcuți.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU

Dacă România ar fi un cocktail, Mădălin l-ar descrie astfel: „Ținând cont de faptul că de ceva timp începe să se dezvolte și la noi latura de mixologie, cocktailul România ar avea baza dulce acrișoară, asezonată cu multe plante și fructe fresh, care se schimbă de la sezon la sezon.”

Despre cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job, ni se spune: „În primul rând, sunt aprecierile oamenilor. Îmi hrănesc ego-ul cu satisfacția oaspeților. Apoi, cunoști oameni pe care, mai târziu, te trezești că-i numești prieteni buni. Pot spune că și remunerația este una dintre aceste satisfacții, dar cea mai importantă cred că este șansa pe care o ai pentru a te dezvolta ca om, mult mai bine și frumos în acest mediu, înconjurat de atâția oameni zi de zi.”

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă barman sună astfel: „Dacă te bagi în treaba asta și te prinde, pune și suflet, o să devină totul mult mai ușor de făcut, de înțeles, de explicat. Pentru mine, barmania este o pasiune pe care o aveam fără să știu mare lucru despre ea. În timp, m-am îndrăgostit de ceea ce fac, iar atunci când sunt la job, eu spun că am ieșit în oraș. Totul e foarte simplu când iubești și ești dedicat în ceea ce faci, indiferent de ce faci.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARMAN cu MĂDĂLIN BARBU

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie, Mădălin spune: „Nu știu dacă am învățat-o pe cea mai importantă, dar consider că mai am foarte multe de învățat. Până acum, foarte important mi se pare că am învățat să fiu mai amabil, mai înțelegător și mult mai răbdător. Consider că ai nevoie de aceste 3 lecții, pentru că domeniul nostru este ospitalitatea, iar în bar întâlnim tot felul de caractere care ne fac mai grea sau mai ușoară munca.”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.