Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

SALUT SIBIU | ”Un meniu cinematografic bogat și divers” de Răzvan Sădean

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii SALUT SIBIU | ”Un meniu cinematografic bogat și divers” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Un meniu cinematografic bogat și divers” de Răzvan Sădean


Europa revine la Sibiu mai repede decât ne-am fi așteptat. La sfârșit de iunie, Sibiul devine o gazdă generoasă pentru trei evenimente cinematografice, care propun cinefililor o selecție de filme europene recente și clasice, un festin vizual uluitor. Timp de șase zile, zeci de filme vor fi proiectate în tot orașul: în Piața Mare, Piața Mică, Piața Habermann, la Teatrul Gong, Centrul Cultural ”Ion Besoiu” sau în Muzeul ASTRA. Toate acestea, grație TIFF Sibiu, care propune patru zile ca în filme, între 27 și 30 iunie, Festivalului Filmului European, cu filme alese pe sprânceană, între 28 și 30 iunie și Caravanei Metropolis, cu proiecții de film în aer liber, între 25 și 30 iunie.

TIFF-ul de la Sibiu se deschide în acest an cu cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu: ”Parking”, un film care vorbește despre ce simt oamenii care pleacă din România și care stau departe de familie, într-o țară cu totul nouă unde se simt în permanență outsideri. Filmul atinge subiectul migrației, un subiect încă actual și sensibil, dar într-o mare măsură filmul e despre dragoste, șansă, (re)descoperire. Ca în fiecare an, filmele din programul TIFF Sibiu vor fi proiectate în mai multe spații, iar Piața Mare va fi transformată din nou într-o sală uriașă de cinema în aer liber.

Festivalul Filmului European propune o dezbatere multiculturală și o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. E vorba despre subiecte care dau ”pulsul Europei”, favorizând conversația pe teme fierbinți, precum corupția, lupta pentru putere, ecologia, construcția identitară și asimilarea diferențelor culturale, planul social versus cel intim, angajarea și izolarea. Filmul european nu e doar act de creație, ci și o oglindă a neliniștilor și emoțiilor care străbat Europa, oferind dincolo de stări și idei, și un context pentru a ne construi propria imagine a continentului sau pentru a ne facilita o analiză a societății.

Piața Mică devine și ea sală de cinema în aer liber pentru Caravana Metropolis. Filme realizate de regizori europeni consacrați, precum Pedro Almodóvar, Agnes Varga sau Fatih Akin, conturează un program care merită toată atenția. Multe dintre filmele care vor fi proiectate în aceste zile au fost special selectate pentru a veni în completarea titlului de ”Regiune Gastronomică Europeană”, pe care Sibiul în poartă în acest an.

De aici, alegerea vă aparține.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută