Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal de Călătorie | ”Castelul Neuschwanstein” de Alexandra Cristian

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal de Călătorie | ”Castelul Neuschwanstein” de Alexandra Cristian Share Jurnal de Călătorie | ”Castelul Neuschwanstein” de Alexandra Cristian


 

Sursă de inspirație pentru Castelul din Frumoasa din Pădurea Adormită de la Disneyland, castelul Neuschwanstein este de poveste. Cadrul în care a fost amplasat este și el desprins din carți iar istoria acestuia, una interesantă și totodată tristă. Impunatoarea clădire a fost ridicată în mijlocul naturii perfect conturată de lacuri verzi, dealuri împădurite și falnici munți în depărtare, castelul făcând parte din lista obiectivelor ce se pot vizita pe “Drumul Romantic” din Bavaria.

Castelul romantic-renascentist a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea în landul Bavaria din Germania, în localitatea Schwangau, la 119 km distanță de Munchen. Regele Ludovic al II-lea al Bavariei a comandat ridicarea acestuia, ca un omagiu adus lui Richard Wagner, care din păcate nu a mai apucat să îl viziteze.

Nici regele nu a apucat să locuiască foarte mult timp aici, pentru că la 172 zile după ce s-a mutat în castel, acesta și-a pierdut viața într-un mod misterios alături de psihiatrul său, în lacul din apropiere. Imediat după moartea regelui, în anul 1886, castelul a fost deschis publicului larg.

Regele Ludovic, supranumit și regele lebădă sau regele nebun a avut viziunea realizării acestui impresionant castel iar schițele acestuia au fost realizate de către un scenograf al teatrului regal care s-a inspirat din opera Lohengrin compusa de Wagner. Castelul a fost construit cu dotări nemaîntâlnite la vremea respectivă iar dorințele regelui s-au extins pe parcursul construcției ceea ce a condus la depășirea bugetelor estimate inițial. Pentru a-și duce la bun sfârsit grandiosul proiect, regele a făcut împrumuturi, datoriile acestuia ridicându-se la 14 milioane de mărci. Consecința obsesiei sale a fost pierderea tronului, regele fiind considerat incapabil să mai domnească. La momentul morții, castelul nu era finalizat iar aspectul actual nu coincide cu planurile inițiale deoarece o parte din turnuri nu au mai fost construite.

Sus pe deal, în imediata apropiere a castelului, am găsit Podul Mariabrucke care m-a făcut să exclam de bucurie. Ce priveliște de poveste! De aici castelul se vede cel mai frumos, perfect, cocoțat pe stâncă, izolat în mijlocul naturii. Construit strategic, suspendat între două stânci abrupte sub care trece învolburată o cascadă, podul Mariabrucke îți deschide în față o capodoperă, un tablou perfect.

Interiorul dezvăluie cele 15 camere, din cele 200 câte erau în proiectul inițial, grandioase, decorate cu dantelărie din lemn, sculpturi și picturi murale. Sala tronului, bucătaria castelului și dormitorul regal realizat în totalitate din lemn sunt cele mai impresionante încăperi.

Biletele se cumpără de la baza dealului de unde pleaca mijloacele de transport care oferă acces rapid către poarta de intrare în castel. Fiecare bilet, are alocata o ora de intrare, așa că este recomandat să ajungeți din timp acolo.

Pentru cei care doresc să facă puțina mișcare, există varianta de a străbate până sus cărările asfaltate prin munte. Durata drumeției este de aproximativ o jumătate de oră.

Castelul Neuchwanstein este astăzi un simbol al Germaniei și una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Europa, atrăgând în lunile de vară 6000 de turisti pe zi și un total de 1,6 milioane de turiști pe an.

 

https://alexandracristian.ro/

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.