Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt


În anul 2012, Cosmin Dumitru, unul dintre veteranii activităților și competițiilor de inline skating din România, a pus bazele Școlii de Role AMB. Aici el și-a propus să ofere un sistem de cursuri și spectacole pentru vârste diferite. Motivația sa de a-i învăța pe alții să se dea pe role a venit în principal din dorința de a-i scuti pe pasionații de role de accidentările prin care a trecut el de-a lungul carierei sale, în care el a fost propriul său profesor.

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt

Cum a apărut Școala de Role în București? Cosmin povestește că a predat lecții de role încă din anul 1999, în colaborare cu Skatepark Herăstrau. „În anul 2010 a existat un boom impresionant atât al practicanților de sporturi urbane, cât și al spectatorilor. Așa că ideea unei școli mi-a venit când au început să intre pe piață și produse pentru copii, mai exact în 2010/2011.”

Despre diferența dintre a învăța să te dai pe role de unul singur sau cu profesor, Cosmin spune că în sporturile de acțiune, trebuie să te dai cu cei mai buni, dacă vrei să ajungi cel mai bun. „Eu m-am super accidentat în primii ani de role și mai apoi au continuat destul de des accidentările (entorse, luxații, fracturi, dislocări etc.). Pe când, în 7 ani de predat la Școala de Role, cred că au fost 2-3 cursanți cu semi lovituri.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt

Un antrenament decurge astfel: „Cu puțină gimnastică mentală când ne vedem, urmează acomodarea cu starea de bine, încredere personală și colectivă. Începem cu încălzirea și pregătirea fizică (gimnastică, semi-meditație/ încredere/ fluiditate/ tehnică/ echilibru/ stil personal). Câteva mișcări comode pe role, tot pentru început, după care continuăm să îmbunătățim nivelul și stilul fiecărui cursant.”

Despre cei pe care-i antrenează, Cosmin spune că există și cursanți care se pregătesc special pentru competiții. „Suntem mereu în top. Generația nouă reprezintă foarte bine acest sport! Pentru a da doar câteva exemple: Marc Leorda, Vlaicu David, Niculescu Sophia, Ioan Dăscălescu, Alex Ene și mai avem cursanți cu care lucram acum, iar numărul crește de la sezon la sezon.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt

Despre cele mai bune locuri din București pentru a învăța să te dai pe role, Cosmin spune că acestea sunt: „Recomandăm parcurile cu zonele fine pentru patinat pe role, dacă ești pasionat, poți să cauți pe internet unde și cu cine poți să te dai/antrenei/distrezi. Sunt mai multe stiluri de practicat și în momentul de față avem pasionați dedicați să predea lecții de role pentru toate vârstele.”

 Este Bucureștiul un oraș safe și friendly pentru cei care aleg sa se deplaseze pe role? „Da și nu! Depinde cât de experimentat ești. Din păcate, nu avem asfaltul compatibil cu echipamentul pentru role (80% din infrastructura orașului este nepotrivită), dar sunt câteva zone/parcuri (Herăstrău/ Tineretului/ IOR) unde poți să începi să înveți sau să te antrenezi liniștit!„

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Cosmin ar descrie-o astfel: „Băiat de 15 ani, îmbrăcat în haine AMB, cu rucsacul în spate, cu căștile în urechi și pregătit să trăiască ceea mai fericită zi din viața lui, pentru că mâine urmează încă una!”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Școala de Role AMB: Locul unde bucureștenii învață să patineze pe asfalt

Despre planurile de viitor pentru Școala de Role AMB, Cosmin ne dezvăluie: „Vrem un turneu top prin țară! Un film nou din Seria AMB, cu premieră la Cinema! Poate și un loc de antrenamente (cu rampe și saltele/bureți etc.). Și să continuăm să credem în ceea ce facem și să fim fericiți!”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.