Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU


Mihăiță Sîrbu este barber stylist la The Barber, un lanț de frizerii din București care are ca filozofie faptul că un frizer nu este doar omul care tunde părul, ci și un camarad, un amic vechi sau un prieten pe care îl știți de o viață. El ne-a oferit mai multe detalii despre cum se vede această meserie „din interior”.

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU

Despre alegerea acestui domeniu și cât de greu este să înveți această meserie, Mihăiță spune: „Sincer, mai mult el m-a ales pe mine. Totul s-a întâmplat în momentul în care bunicul mi-a pus pentru prima dată mașina de tuns în mână. La început a fost o joacă, după care s-a transformat în pasiune, iar acum în obsesie către perfecțiune. Ca grad de dificultate, diferă de la persoană la persoană, fiindcă, dacă nu ești dedicat și faci totul doar pentru bani, o să te prindă din urmă oboseala generată de statul în picioare și o să scadă concentrarea pe care trebuie să o acorzi fiecărui client în parte. Dacă ești pasionat, orice meserie pare ușoară și odată ce încerci să devii din ce în ce mai bun, rezultatul dorit se obține foarte ușor.”

Despre cum arată o zi din viața sa, Mihăiță mărturisește că nu prea are timp liber. „La ora actuală, dat fiind faptul că doar ce am deschis locația The Barber Kogălniceanu, timp liber pentru mine nu prea mai am. Dimineața îmi beau cafeaua împreună cu soția în fața barbershop-ului luând pulsul bulevardului, iar începând cu ora 10:00 mă apuc de treabă, până seara la 20:00. Nu te gândi că muncesc foarte mult, pentru că pentru mine meseria asta a ajuns să fie o relaxare. Practic, îmi trăiesc visul în propria frizerie, mai ales că o bună parte din clienții mei mi-au devenit prieteni. E o plăcere ca toată ziua să te întâlnești cu amicii și să vorbești câte-n lună și-n stele. Nici nu simți când trece timpul.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de barber stylist este: „Deși poate unii iau în derâdere acest job, cred că nu există altă meserie care să te facă să evoluezi atât de mult personal, relațional, dar să te și țină foarte mult cu picioarele pe pământ. În calitate de barber, ești mai mult psiholog al clientului, fiindcă asculți o multitudine de povești, atât de la gentlemani, cât și de la oameni obișnuiți – povești triste sau fericite, care te fac să apreciezi mai mult viața sau care te ancorează în realitate, atunci când ești prea visător.”

Despre cea mai importantă calitate pe care un barber stylist trebuie să o aibă, Mihăiță e de părere că atenția la detalii e extrem de importantă: „Atenția la detalii este unul din skill-urile foarte importante în această meserie, deoarece, dacă ești superficial, nu vei reuși să anticipezi cerințele clientului. Trebuie să identifici de unul singur stilul lui de viață atât vestimentar cât și profesional, astfel încât la finalul orei petrecute împreună, tunsoarea să fie în concordanță cu personalitatea lui.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU

Despre cele mai mari greșeli pe care le fac românii când se tund, ni se comunică următoarele: „Cred că atunci când românii calcă pragul unui barbershop, ar trebui să învețe să asculte de sfaturile pe care specialiștii le oferă. Mulți insistă să li se facă anumite tunsori, chiar dacă fizionomia feței și trăsăturile nu îi ajută – podoaba capilară nu este suficient de bogată, iar tu îți dorești o tunsoare „afro”, de exemplu.”

Dacă România ar fi o tunsoare /frizură, Mihăiță ar descrie-o astfel: „O văd ca pe o tunsoare pompadour, în care lateralele sunt pierdute gradual de la zero la o lungime foarte mare în top. De ce am viziunea asta? Fiindcă, per total, totul este în antiteză. Așa este și în România… S-a plecat din top și, la ora actuală, suntem în zona de bază, adică 0.”

Despre cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job, ni se spune că pe primul loc sunt bucuria și satisfacția pe care o vede pe fața clienților, în momentul în care termină tunsoarea. „Te simți foarte bine când vezi că după o oră de muncă ai făcut pe cineva fericit… Gândește-te cum este în multinaționale: nu faci pe nimeni fericit, dacă ți-ai făcut treaba și ai livrat în deadline-uri, dacă cifrele prezintă o realitate urâtă. Și mai este o chestie: în barbering și hairstyling poți să îți lași amprenta… în multe alte meserii toți sunt de înlocuit, aici treaba stă diferit, fiindcă este vorba de creativitate și viziune.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești BARBER STYLIST cu MIHĂIȚĂ SÎRBU

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă barber stylist sună astfel: „Să fie mândru de meseria pe care o alege și să încerce mereu să se diferențieze de cei care fac asta doar pentru că altă variantă nu au avut. Vreau să subliniez că această meserie nu este doar un job obișnuit 9 to 5, trebuie privită ca pe o oportunitate de a te simți liber, creativ și de ce nu, stăpânul tău. În meseria asta nu ai șef, tu ești șeful tău când iei decizia să bagi un număr mai mic sau mai mare în părul clientului. Aici nu execuți proceduri, iei decizii pe loc și le vezi imediat efectul. E altceva când poți să vezi finalitatea muncii tale imediat.” 

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie, Mihăiță spune că aceasta este să nu judeci oamenii după aparențe. „Sunt multe persoane pe care începi să le înțelegi doar după ce le cunoști cu adevărat poveștile, trăirile și experiențele.”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.