Ne-am dorit să vedem cum funcționează programul Work and Travel și ce se întâmplă cu studenții noștri, atunci când se află peste mări și țări. Am stat de vorbă cu Sebastian Dascălu, fost student al Universității Transilvania și mare iubitor de călătorii, care a plecat cu acest proiect, în SUA. Ne-a mărturisit că această experiență i-a schimbat viața și modul de a gândi.
Sebastian a fost plecat în America cu programul Work and Travel, iar acest lucru a fost cea mai bună decizie din viața lui. „Eram anul patru când am plecat cu gând de muncă pe meleagurile străine și nu am stat pe gânduri când o colegă de facultate care cunoștea deja povestea acestui program m-a întrebat dacă vreau să mă înscriu. În maxim 5 secunde i-am spus, da. În acel moment am simțit nevoia unei schimbări și această oportunitate s-a potrivit ca o mănușă pentru ceea ce voiam eu“, ne-a povestit Sebastian.
Aventuri, oameni noi, frumoși și multe momente de povestit nepoților
Aceasta a fost prima călătorie de acest tip și primul zbor cu avionul pentru Sebastian. „A fost pentru prima dată, am avut emoții la VISA, dar a fost în regulă, un interviu simplu și interesant. A fost prima dată când am zburat cu avionul, un zbor de 11 ore. Obositor dar a meritat. Încă îmi amintesc impactul aerului din Boston, când am ieșit din aeroport, umed și cald. Era o energie nouă, eram pe un alt tărâm“, ne mărturisește absolventul.
Când l-am întrebat pe Sebastian de ce ar trebui să se înscrie un student la acest program, răspunsul lui nu a întârziat să apară și a fost mai mult ca un îndemn pentru cei care nu sunt siguri încă de ce vor să facă, „Sunt aproape convins că nu ai altceva mai bun de făcut acum cu viața ta, du-te, învață, descoperă-te și înmagazinează amintiri frumoase. Te vei întoarce acasă cu percepția puțin schimbată, vei dori mai mult de la tine și vei avea niște bani în contul tău de economii.”
„Mai puțin somn, rezultă mai multe experiențe“
Programul era unul destul de încărcat, dar Sebastian nu s-a plâns și ne-a spus că nu dormea prea mult, „mai puțin somn, rezultă mai multe experiențe”. Lucra de la 10:00 – 17:00 ca food-runner, iar de la 18:00 – 22:00 făcea pizza și între cele două job-uri mergea sub un copăcel să citească. Ajungea acasă la 22:30 și stătea la povești până noaptea târziu sau mergea la petreceri. Ne-a mărturisit că a întâlnit oameni minunați cu care ține legătura și acum și că foarte mulți studenți făceau ceea ce făcea și el , „multi-culturalism la nivel înalt”.
Oamenii din SUA au o mentalitatea mai deschisă, sunt sinceri și direcți
„În primul rând sunt foarte primitori și dornici să te ajute. Au o mentalitate mai deschisă, sunt sinceri și direcți. Adoră să socializeze și să empatizeze cu tine, lucru mai rar întâlnit la noi. Totuși româncele rămân în continuare cele mai frumoase femei!”, a spus zâmbind brașoveanul.
Munca-i muncă, dar e loc și de distracție
Deși a avut parte de multă muncă, brașoveanul nostru avea timp și de distracție. Ne-a spus că în fiecare luni mergea la bar, „Square” și stătea acolo până dimineața. În acel bar se strângeau majoritatea studenților care lucrau în Chatam. Peste 150 de persoane care se dansau și socializau. După acest bar, făceau câte un after party la cineva acasă, „mai dădeam și eu petreceri acasă din când în când, dar preferam să merg la alți studenți ca să evit curățenia de dimineață”, ni s-a confesat Sebi.
Cel mai răsunător cuvânt pentru Sebastian Dascălu, după această experiență este „evoluție”. Pe el, America, l-a ajutat să se cunoască mai bine, să vadă de ce este capabil și să privească lumea cu alți ochi. Suntem convinși că experiența din Chatam i-a deschis pofta de a călători și de a încerca lucruri noi. Acum este plecat în Grecia, iar într-o desciere de pe Facebook a spus că intenționează să își deschidă un vlog pentru a împărtăși experiențele lui și cu ceilalți. Pe lângă asta a mai adăugat „oficial a început un nou capitol din experiența vieții mele. Am ajuns în insula Rhodes și am un sentiment că mă voi distra de minune”.
Articol realizat de Andreea Mardale