Salutare!
Sper că articolul meu vă găsește bine.
Sper din suflet că v-a plăcut articolul precedent și că ați dat o șansă recomandărilor mele muzicale. Mie-mi plac. Continui și în acest articol cu propunerile mergând mai în profunzime în lista mea de artiști de urmărit. Dacă la primul articol nu mi-am impus nicio regulă și am vrut doar să dau ce credeam că e bun și ușor de urmărit, acum îmi impun niște „restricții”: recomandările din acest număr sunt integral despre artiști care cântă la instrumente de suflat. Hai să vedem ce iese:
Găsesc un „je ne sais quois” foarte sexy în imaginea tipei care cântă la instrumente de suflat. În primul rând, e greu să faci asta. Dar albumul de care vă zic e ceva mai mult de atât. Nubya e „the one to watch”. O saxofonistă din Londra care a reușit să surprindă în albumul ei o combinație între cultura de club a capitalei UK-ului și influențele afrobeat, care revin tot mai tare la modă. E ceva deopotrivă tehnic și ușor de ascultat.
Dumnezeule, cât de bun e omul ăsta! Trompetist francez de origine libaneză. Mi se pare incredibil cum a reușit să facă din trompetă instrumentul principal al unei muzici atât de plină de sentiment, precum are el. Mi-am autoimpus să vă fac recomandări de albume, dar în cazul acesta fac o excepție: ascultați tot ce a compus omul! Începeți cu Beirut (2017), apoi mergeți pe Illussions (2013), apoi o să înțelegeți de ce am recomandat acest album.
Colega mea de pe producție, Dodi, e îndrăgostită de el.
Albumul ăsta surprinde esența Londrei și esența UK-ului în general: mixul de influențe, hip-hop-ul, varietate, inovație, porceală. Îmi plac foarte tare și sunt foarte mândru că am reușit să-i cunosc personal anul trecut la Jazz in the Park. La ei e important să vă spun cum i-am descoperit: aveam 10 ani și, când eram eu mic, puteai să te uiți la HBO la reclame cu filme, dar când începea filmul întrerupeau transmisia. Și exact asta făceam. Pe atunci, era reclamă la filmul „Snatch” și, pe coloana sonoră a reclamei, era piesa „The Sensual Woman” de la Herbaliser. Ulterior am aflat că ei au orânduit toată coloana sonoră a filmului pe care eu l-am văzut de 39 de ori.
Ce-ați crezut? Că scăpați fără un clasic? Miles Davis ar trebui ascultat pentru cultura voastră generală, dacă nu pentru altceva. A influențat jazzul zilelor noastre și mai mult decât atât, a influențat ce știm despre muzică. Vă recomand să ascultați tot ce a făcut Miles Davis, dar pentru selecția muzicală de aici am propus un album mai special, un album realizat de Robert Glasper în memoria marelui trompetist. Piese remixate, reinterpretate, reproduse, care îl țin mai aproape de muzica de azi pe poate cel mai influent muzician al genului. Și e, probabil, cel mai ușor de ascultat pentru cei ce nu sunt neapărat pasionați de jazz.Pentru cei ce nu știu, Miles Davis este poate unul din puținii jazziști care a fost de-adevăratelea un superstar. Un om excentric, un om care a dus jazzul în linie cu genuri mult mai populare.
Atât de la mine în acest număr. Mi-ar plăcea să le ascultați pe toate și să-mi dați feedback.
Pe data viitoare!