Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

5 motive să vii la concertul Marcus Miller din 4 iulie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii 5 motive să vii la concertul Marcus Miller din 4 iulie Share 5 motive să vii la concertul Marcus Miller din 4 iulie


Îți spuneam și cu alte ocazii că Marcus Miller este, de departe, atracția festivalului Jazz in the Park din acest an. Și, dacă încă nu știai de ce ar trebui să vii să-l vezi live pe Scena Principală din Parcul Central, îți spunem noi:

#1 Este cel mai important concert de jazz organizat în Cluj până în prezent

Marcus Miller este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Are o carieră impresionantă în spate și colaborări cu nenumărați artiști alături de care și-a format un stil inconfundabil. Carismatic și cu un talent și o tehnică admirabile, Marcus Miller n-are cum să nu te cucerească. Și concertele lui au o forță impresionantă, o energie care te copleșește. Trebuie să vii să simți așa ceva.

#2 A cântat timp de 10 ani alături de Miles Davis

Există două tipuri de muzicieni de jazz: cei care au cântat cu Miles Davis și restul. După cum o spune și subtitlul, Marcus Miller face parte din prima categorie. Colaborarea lor ne-a lăsat cu niște albume extraordinare, printre care și Tutu, lansat în 1986. Deși a deranjat atunci o serie de critici pentru sound-ul atât de nou și de provocator, Tutu a fost și va rămâne unul dintre albumele relevante și inovatoare ale anilor ʽ80.

Relația profesională și personală dintre Miller și Davis a devenit foarte strânsă, Marcus Miller fiind ultimul producător, aranjor și compozitor al legendarului jazzist. Tutu nu doar că i-a adus lui Miles Davis două premii Grammy, dar este unul dintre albumele-cheie ale lui și o completare perfectă în canonul jazzului contemporan. Chiar e.

#3 Are câteva premii și nominalizări pe care nu le treci cu vederea

Marcus Miller a fost premiat la Grammy de două ori: o dată pentru piesa Power of Love, care i-a adus premiul Best Rythm&Blues Song, și o dată pentru albumul M_, care a câștigat titlul de Best Contemporary Jazz Album. Pe lângă asta, a fost nominalizat de 16 ori – deloc puțin. Ultima nominalizare a fost chiar în 2018, la categoria Best Contemporary Instrumental Album, pentru ultimul său album, Laid Black. Dacă ai curiozitatea să-l asculți, îl găsești integral pe Spotify. Am spune chiar că „it’s a must”. Alte premii relevante sunt Edison Award for Lifetime Achievement In Jazz (Olanda, 2013) și premiul Victoire du Jazz (Franța, 2010).

#4 Are un stil inconfundabil și super-cool

Marcus Miller este unul din acei artiști care fac lucrurile să pară simple, fără să înceteze să te uimească. Îmbină cu ușurință o grămadă de stiluri muzicale, iar rezultatul e un amestec de funk, groove, soul și tehnică pură. Mai mult decât atât, el are darul ăsta de a se plia pe stilul artiștilor cu care colaborează, fără să renunțe, însă, la particularitățile sale. Dacă asculți câteva piese de-ale lui, solo și featuring, o să-nțelegi ce zicem. Echilibrul ăsta dintre talent și tehnică e fascinant.

Printre artiștii senzaționali cu care a colaborat de-a lungul timpului merită să-i amintim pe: David Sanborn, Roberta Flack, Aretha Franklin, Luther Vandross, Chaka Khan, Al Jarreau, Bob James, Lalah Hathaway și Wayne Shorter. Alături de ei, Marcus Miller și-a construit un stil care astăzi îl aduce în topul celor mai importanți basiști ai vremii.

#5 Intrarea este liberă

Inițial, plănuiam să facem concertul ăsta în Sala Polivalentă. Treptat însă ne-am gândit în felul următor: să-l aduci pe Marcus Miller la Cluj este o oportunitate de care trebuie să se bucure cât mai multă lume. Așa că am decis să-l aducem chiar pe Scena Principală din Parcul Central, cu intrare liberă. De fapt, concertele de la Jazz in the Park din acest an sunt toate gratuite, pentru oricine vrea să se bucure de festival alături de prieteni și să descopere niște artiști super tari. Deci, ne vedem la Marcus Miller?

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.