Cu excepția ocazionalului somon afumat, peștele la micul dejun mi se pare neobișnuit și nu e în niciun caz prima mea alegere. Lucrurile s-au schimbat, din pură întâmplare, atunci când am fost pusă în fața unui mic dejun continental în Deltă. Cu o varietate mare de opțiuni din care puteai alege, de la ouă și carne, la cereale și fructe, acest mic dejun oferea și zacuscă. Atunci când mi-am pus în farfurie o linguriță din acest preparat (din pură curiozitate) nu mă așteptam la un gust în plus, pe lângă binecunoscutul amestec de vinete, ardei și roșii. Totuși, se mai distingea ceva, ce se potrivea foarte bine cu nuanța ușor dulceagă a legumelor. La început, nici nu mi-am dat seama că era acolo. Apoi am identificat ingredientul secret, peștele, ce completa perfect gustul legumelor.
Sarmalele de pește și chiftelele de pește mizează, din ce au înțeles papilele mele gustative, pe același principiu ca și zacusca de pește. Localnicii spun că pentru aceste feluri de mâncare se folosesc peștii mai mici, care au mai puțină carne. Curățată, tocată și amestecată cu legume, carnea capătă un cu totul alt gust, adaptabil pentru tot felul de preparate culinare. Sarmalele, învelite în foi de viță și servite cu mămăligă și smântână, aduc foarte mult cu sarmalele pe care le știam, fiind însă mai ușoare. Chiftelele, preparate la cuptor, sunt lipsite de acel gust de prăjit, semănând mai degrabă cu o mâncare fără carne, dulceagă, aromată cu legume și verdețuri.
Am lăsat mâncarea care m-a impresionat cel mai mult pentru final. Când am văzut în meniu crap cu varză, am făcut ochii mari. Varza călită se potrivește (în mintea mea) cel mai bine cu carne roșie: ciolan, rață, eventual pulpe de pui. Dar niciodată nu mi-aș fi imaginat că o poți asocia cu pește. Și pentru că grumand înseamnă, în primul rând, curios din punct de vedere culinar, mi-am comandat o porție. Crapul, prăjit întâi în tigaie și apoi preparat la cuptor, cu pielea crocantă, era asociat cu o porție generoasă de varză călită și cu mămăligă. Devenită dulceagă, carnea peștelui era perfect completată de varza călită, și ea dulce. Încântare totală pentru papilele gustative. În asemenea măsură, încât, după ce am trecut prin toate categoriile de mâncăruri pe bază de pește, am revenit la crapul pe varză.
Mâncarea din Deltă e unică în spațiul românesc. E consecința directă a naturii de acolo, dar e în aceeași măsură și rezultatul întâlnirii mai multor naționalități și tradiții, ce vin fiecare cu un anumit specific, pe care îl adaugă gastronomiei românești.