Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga – Saga Xux

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga – Saga Xux Share Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga – Saga Xux


Dacă ești un pic atent la reclamele de la TV, o să observi că în momentul de față există cel puțin 2-3 în care Ana-Maria apare. De-a lungul timpului, ea a jucat în multe astfel de spoturi publicitare, dar a apărut și în la fel de multe pictoriale, videoclipuri, reviste etc. Și, chiar dacă pentru mulți dintre noi aceste lucruri sunt ieșite din comun, Ana-Maria este foarte obișnuită cu ele, având în vedere că este fotomodel.

Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga - Saga Xux

credit foto: Claudiu Tasbac

Despre ce înseamnă să fii fotomodel, Ana-Maria ne spune că e doar un mod de a-ți folosi corpul în scopuri creative, indiferent de tipul de fotografie pe care îl prezinți. „Evident, de cele mai multe ori, ești ajutat(ă) în sensul ăsta. De exemplu, în fotografia de tip portret, o bună parte din rezultatul final depinde și de make-up artist, ca să nu mai spun, de fotograf. Este un teamwork continuu. Tu, ca model, ești muza care contribuie în sine, cu prezența ei, la care se adaugă diferite „piese” pentru ca puzzle-ul să fie complet. Să fii model înseamnă să te mulezi constant pe „personajele” care ți se dau sau ți se cer. Îți sună mai mult a teatru, nu-i așa?!”

O zi de muncă din viața unui model e cel puțin un pic diferită de cea a unui corporatist. „Te prezinți în locație, stai frumos la aranjat, la îmbrăcat – de dezbrăcat, te dezbraci singur(ă) – și faci să fie bine: pui în aplicare toate atuurile, să iasă shooting-ul de vis. Sounds easy, right?! De fapt, asta este în linii mari. O zi de model, înseamnă și alergat dintr-o parte în alta, timp,  implicare, multă răbdare. De multe ori, eu cel puțin, vin cu idei sau fac brainstorming cu fotograful și echipa. Asta înseamnă un alt timp și dedicare, înaintea efectuării propriu-zise a shooting-ului: căutat referințe, venit sau inventat concepte noi, adus props-uri personale – niciodată nu există varianta în care iei prea multe lucruri cu tine, mai bine să ai de unde să alegi, decât să plângi după ele. Când spun props-uri, lista poate fi foarte variată, de la haine, pantofi, până la nu știu ce scrumieră din casă, care ți-a făcut cu ochiul și o vizualizezi într-un cadru – orice ce consideri că poate fi folosit sau aduce o contribuție shooting-ului, e binevenită.”

Despre atracția pentru a se lăsa pozată, Ana-Maria spune că nu are neapărat  o  formulă pentru asta. „Cel mai mult are de-a face cu atracția mea generală, existentă și persistentă, de când eram copil, pentru tot ce înseamnă vizual. În special mixat (sau combinat, interdependent, you name it) cu creativitatea.  Eu am ales să întregesc vizualul cu creativitatea prin fotografii. Iubesc ceea ce creez și simt că pot aduce viziuni noi / idei noi de shooting-uri, lucruri care vin și din plăcerea mea permanentă de a descoperi și afla lucruri noi (fie ele normale sau anormale). Îmi place să fac research pe diferite teme, de la pictură, istoria fotografiei, evident, la cele mai noi tehnologii S.F. sau reclame. Nu știu niciodată de unde apare inspirația. Creez și recreez 24/7. Un alt factor important ar fi și  încrederea pe care o am în tot ce înseamnă persoana mea.  Să zicem că nu dai atât de mult pe afară de încredere cum o fac eu, dar, ușor-ușor, you can do it. Cu cât te lași mai mult pozat/ă, cu atât te obișnuiești mai mult cu tine, cu unghiurile care te pun în valoare (toți avem o „partea mea dreaptă e mai bună decât stânga la poze”) și poți să prinzi încredere în tine.”

Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga - Saga Xux

credit foto: Elisabeta Kindriș

Un lucru pe care puțini oameni îl știu despre modeling: „Pare ușor, dar în spatele unei fotografii, de obicei, se află multă muncă depusă, atât din partea modelului, cât și din partea  celorlalți oameni implicați („echipa care nu se vede”): fotograf, make-up artist, stylist etc.       Probabil puțină lume își imaginează (spun imaginează, pentru că de știut, chiar nu prea au cum să știe) ce febră musculară avem după shooting-uri – aviz celor care merg la sală –  sau cât frig îndurăm.”

Despre ce face atunci când nu se ocupă cu modelingul, Ana-Maria povestește: „Cochetez cu actoria de niște ani buni, motiv pentru care îmi fac simțită prezența și în lumea asta, cât pot de mult: reclame, scurtmetraje, filme, clipuri. De aproape un an, fac parte din familia Shoteria (dacă nu știi despre ce vorbesc, intră și caută-ne, vino la evenimentele noastre sau în bar ASAP!). Pe lângă toate cele menționate mai sus, ocup un loc minunat și în Galeria de Stări și Obiecte – spre deosebire de artizanii prezenți, eu sunt prezentă printr-o singură exponată, selfmade – me, myself and I.”

Despre ce compromisuri nu ar face niciodată pentru un shooting: „Nu aș face nimic care mi-ar pune integritatea sau viața în pericol.”

Despre cea mai importantă calitate pe care un model trebuie să o aibă, Ana-Maria spune că în primul și în primul rând, seriozitatea. „Lumea asta a modelingului se confruntă des cu această situație, în care modelele spun una și fac alta – și nici nu anunță, măcar din bun simț, din timp, persoanele implicate.  Eu, dacă am un shooting într-o zi haosată, din toate punctele de vedere, și sunt, de exemplu, presată de timp, fac tot ce pot să ajung acolo și să do my job (chiar dacă ajunsul la shooting implică zburatul pe sau cu dragoni). Posibil să fiu un pic subiectivă (atât prin prisma genurilor de fotografii pe care le fac, cât și datorită personalității mele), dar cred că o altă calitate importantă pe care un model ar fi important să o aibă (sau să lucreze la ea) este versatilitatea. Pe mine m-a ajutat și mă ajută foarte mult faptul că sunt versatilă.  Deși,  în majoritatea fotografiilor cu mine, o să vezi multă piele, ea îți arată / exprimă un ceva. Tot un ceva, îți exprim și cu obiecte vestimentare pe mine sau într-un portret. Este important să te mulezi pe cerințe, să te pui în ipostaze noi și să intri în pielea oricărui personaj, că tot spuneam mai sus ceva despre asta. În fiecare shooting, modelul are un rol: cu cât îți îndeplineșți rolul mai bine, cu atât mai frumos o să fie rezultatul final.”

Lucruri pe care le știi dacă ești Fotomodel cu Ana-Maria Fulga - Saga Xux

credit foto: Radu Fugărescu

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care visează să devină model este să se înarmeze cu răbdare (good things take time). „Și să încerce tot timpul să iasă din zona de comfort.  Also, as long as you want something and you work for it, things will happen. Make them happen!”

Articol realizat de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.