Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Outernational Night: Ahmedou Ahmed Lowla (Mauritania) @ Control Club

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Outernational Night: Ahmedou Ahmed Lowla (Mauritania) @ Control Club Share Outernational Night: Ahmedou Ahmed Lowla (Mauritania) @ Control Club


Aventura muzicală Outernational continuă pe data de 13 mai 2019 cu o nouă destinație exotică: Mauritania.

Unul din cei mai cunoscuți muzicieni contemporani din Mauritania, Ahmedou Ahmed Lowla, concertează în premieră în România, în clubul Control din București, pe data de 13 mai 2019.

Muzica instrumentală contemporană din Mauritania poartă denumirea de WZN (muzică de dans, cântată la nunți) și a apărut ca muzică pop, strecurându-se în industrie din difuzoarele taxiurilor localnicilor, înregistrată și cântată direct de pe casetă. Odată cu apariția înregistrărilor mai avansate și a clapelor digitale la începutul anilor 2000, WZN a devenit un gen muzical propriu-zis.

Ahmedou Ahmed Lowla este unul din cele mai cunoscute staruri ale țării. Lowla a început să cânte la nunțile din Nouakchott alături de o trupă de percuționiști. În timp, Ahmedou și-a format un stil original, chiar unic, de cântat la sintetizator. Dinamic, ambițios, hipnotic și imprevizibil, Ahmedou transportă muzica clasică mauritană în viitorul tehnologic.

Originea muzicii lui Ahmedou este în mod evident un sistem clasic mauritanian, complex și aproape imposibil de înțeles. Există scale și structură, iar muzica folosește microtonuri. Însă balanțele, deși se înclină spre ceea ce s-ar putea să fie familiarizat cu termenul general “Balanța arabă”, sunt singurele mauritane. Ahmedou este una dintre figurile cheie ale mișcării WZN.

Mauritania este o țară din nord-vestul Africii. Numele de „Mauritania” provine de la „Mauretania”, vechi regat berber. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Nouakchott, localizat pe coasta atlantică. Totodată , Mauritania este format din 94% din Deșertul Saharei (restul din câmpia de la sud) , iar aici se găsește „Ochiul Saharei”.

Facebook event
Ascultă albumul Top WZN (Sahel Sounds, 2017): https://topwzn.bandcamp.com/album/top-wzn

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.