Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal de gurmand | ”Vegetarian” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal de gurmand | ”Vegetarian” de Corina Gruber Share Jurnal de gurmand | ”Vegetarian” de Corina Gruber


În preajma Sărbătorilor Pascale, meniul vegetarian devine o opțiune pentru mai multe persoane decât de obicei. Postul Paștelui presupune renunțarea la alimente de origine animală, mai exact, o alimentație vegetariană. Având în vedere că aceasta e perioada în care în piețe apar verdețurile, momentul e oportun.  Dar bucătăria românească oferă un număr limitat de preparate vegetariene.

Soluția? Take-out vegetarian (pentru că sunt tot mai multe variante), meniu vegetarian într-un restaurant local sau exersarea propriilor abilități culinare. În această ultimă instanță, o variantă e aventurarea dincolo de limitele bucătăriei românești, explorând nenumăratele opțiuni din bucătăria Orientului Mijlociu sau din cea indiană. Felul în care se combină legumele și fructele și explozia gustativă dată de folosirea condimentelor, dar și utlizarea unor ingrediente exotice, ca de exemplu năutul  sau cous-cous asigură un gust bun, dar și o senzație reală de sațietate.

Năutul este o plantă leguminoasă înrudită cu mazărea, ce constituie baza unui fel de mâncare foarte versatil și gustos, hummus-ul. Hummus este pasta de năut. Seamănă oarecum cu fasolea frecată, dar e mult mai ușor digerabil, nu se prepară cu ceapă prăjită și poate fi aromat (și colorat) în nenumărate feluri. Are o aromă specifică, dată de pasta de susan, tahini, e ușor acid și acrișor, datorită sucului de lămâie și poate fi servit cu semințe de rodie sau cu semințe de pin. Mănânc foarte des hummus, pentru că îmi place atât gustul, cât și textura. L-am și preparat de câteva ori și, ca orice mâncare vegetariană, presupune mai multe etape și efort. Dar rezultatul e, de fiecare dată, peste așteptări. Cea mai „frumoasă” variantă de hummus pe care am văzut-o e cea cu sfeclă roșie, ce conferă o adorabilă culoare rozalie.

Originar din Africa, însă devernit a treia mâncare în ordinea preferințelor francezilor, cous-cous e de fapt o varietate de paste din făină de grâu. Preparat la abur sau fiert, cous-cous se servește de obicei cu legume (rar cu carne) și reprezintă, prin combinația de gusturi, un preparat realmente oriental. Când l-am pregătit, mi-a plăcut în mod deosebit folosirea sucului de lămâie, ce îi oferă un gust ușor acid și a stafidelor, al căror gust dulce se ciocnește în mod plăcut cu roșiile, castraveții, aroma de mentă și cea de pătrunjel.

A mânca vegetarian implică puțin mai mult efort și o mai clară organizare decât a mânca toate produsele alimentare. Beneficiul unor astfel de perioade e însă real pe toate planurile. Nu în ultimul rând, poate fi ocazia perfectă pentru a învinge o anumită rutină a alimentației și a experimenta ceva nou, exotic.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută