Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Cronică de gastronomie | ”De ce gastronomie în sate?” de Cristian Cișmaru

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cronică de gastronomie | ”De ce gastronomie în sate?” de Cristian Cișmaru Share Cronică de gastronomie | ”De ce gastronomie în sate?” de Cristian Cișmaru


Duminică, în 14 aprilie lansăm din nou, pentru a douăsprezecea oară, bogata agenda de evenimente de cultură gastronomică din satele din sudul Transilvaniei. Asociația My Transylvania și-a propus în acest an să organizeze 46 de evenimente în trei județe, Sibiu, Brașov și Mureș.

Pe lângă această listă de evenimente itinerante, cunoscută drept seria „Transilvanian Brunch” mai există de anul trecut și o serie de Oltenia și Muntenia Brunch iar din acest an lansăm încă trei serii noi de brunch-uri rurale: Banat, Dobrogea și nordul Transilvaniei.

Vă întrebați desigur de ce doar în sate peste tot? Răspunsul e oarecum simplu dar și complicat și dezvăluie de ce suntem noi activi ca voluntari și ne dedicăm toate weekendurile disponibile acestor zile de stat afară prin sate ;).

În primul rând e vorba de locul de producție al mâncării. În marea lor majoritate, alimentele provin de la țară, din pământ. Nu se prea produc în orașe sau magazine așa cum mulți ar putea crede în ultima perioadă. Acolo, în zonele cu praf sau noroi, ne interesează pe noi să arătăm ce se întâmplă și așa ne putem cunoaște cel mai simplu producătorii urmând ca mai târziu să avem încredere în ei și ceea ce ne dau de mâncare.

Pe lângă oamenii din spatele produselor locale, pe noi ne preocupă și specificul teritoriului sau mai altfel zis terroir-ul, adică să înțelegem de ce o anumită geografie și climă duc la apariția anumitor soiuri, rase sau gusturi. Dacă le înțelegem nu ne mai dorim probabil roșii în ianuarie și telemea proaspătă în decembrie. Și tot așa vor știi și copii noștri cum funcționează natura și de ce e bine să o respecți.

Nu în ultimul rând ne dorim ca vizitatorii și oaspeții noștri care ajung în satele din regiunile unde suntem activi să își asume identitatea pe care noi, împreună cu gazdele din sate, o prezentăm. E foarte fain ca, ulterior vizitei în sate, să auzi că lumea se bucură și mândrește cu ceea ce găsesc acolo.
Așadar ne vedem în sate sezonul acesta?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută