Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Cronică de carte de Bogdan Federeac: ”La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București” – Adriana Georgescu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cronică de carte de Bogdan Federeac: ”La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București” – Adriana Georgescu Share Cronică de carte de Bogdan Federeac: ”La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București” – Adriana Georgescu


 

Trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a nu-i repeta greșelile. Cartea Adrianei Georgescu, șefă de cabinet a generalului Rădescu (ultimul guvern ales democratic până după Revoluția din 1989), arestată (și torturată) în 1945, când avea 25 de ani, este prima mărturie a unui deținut politic dintr-o țară aflată dincolo de Cortina de Fier. Memoriile sunt scrise la Paris, unde Adriana Georgescu a reușit să fugă în anul 1948.

Cele trei părți ale cărții, „La început a fost sfârșitul”, „Subsemnata, declar…” și „Niciodată trandafirii nu au fost atât de albaștri”, însoțite de un „Cuvânt înainte” scris de Monica Lovinescu (preluat din ediția din anul 1992 apărută de la Editura Humanitas) compun un tablou greu de privit asupra începutului regimului comunist în România.

Îți trebuie stomac puternic pentru a digera mărturiile despre bătăile, violul și tratamentul din închisoare. Amintesc doar operația de apendicită făcută pe viu sau „Dentistul mi-a scos ieri toți cei doisprezece dinți care se clătinau.” Iar imaginile de mai sus nu sunt cele mai îngrozitoare din acest volum tulburător.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.