Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

”Changing Places”, prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Changing Places”, prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes Share ”Changing Places”, prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes


Pentru prima dată în aproape cei doi ani de la înființare, 15 artiști din Centrul de Interes expun împreună într-o expoziție de grup găzduită de Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros din Ungaria. ”Changing Places – Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca” se deschide vineri, 12 aprilie, ora 18:00, în prezența estetului Gábor Gulyás, directorul Centrului Muzeal Ferenczy. Expoziția rămâne deschisă publicului până la sfârșitul lunii mai.

”Changing Places”, prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes

Urmărind orientările și profilul comunității artistice din Centrul de Interes, expoziția se axează în principal pe lucrări de pictură, dar și pe fotografie, film video sau sculptură. Prin lucrările artiștilor Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Răzvan Botiș, Alin Bozbiciu, Mircea But, Radu Comșa, Andrei Ciurdărescu, Andrei Ispas, Irina Măgurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Plătică, Florin Ștefan și Veres Szabolcs, expoziția ”Changing Places” redă atmosfera creativă care s-a instalat în clădirea unei foste fabrici cu o bogată istorie industrială.

Centrul de Interes s-a înființat în 2017 și de atunci este una dintre instituțiile de artă contemporană clujene care organizează în mod periodic expoziții și proiecte, sesiuni de ateliere deschise, programe de rezidență pentru artiști internaționali dar și pentru tineri absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, conferințe, workshop-uri și o bienală itinerantă, Creația Tânără Europeană.

Comunitatea de artiști și galeriști formată la Centrul de Interes a atras încă de la început atenția curatorilor și artiștilor internaționali, specialiștilor de artă, criticilor și jurnaliștilor, dar și a marilor centre și muzee de artă din Europa și nu numai. În acest context, mulți dintre cei care au trecut pragul Centrului de Interes și-au dorit să înțeleagă mai bine cum funcționează o comunitate de artiști și oameni creativi, ce anume i-a adus în același loc și dacă este posibil ca modelul Centrului de Interes să fie exportat.

Expoziția artiștilor din Centrul de Interes de la Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros nu urmărește să exporte un format clujean de succes, ci mai degrabă să redea punctul comun, de interes, în jurul căruia s-a construit întreaga comunitate: arta. Expoziția ”Changing Places – Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca” este prima expoziție internațională cu focus exclusiv pe arta produsă de artiști în atelierele din Centrul de Interes.

Expoziția ”Changing Places” reprezintă doar o primă etapă dintr-un program de schimb între Centrul de Interes și Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros. A doua etapă va avea loc în luna august, în paralel cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj, când Centrul de Interes va organiza o expoziție de amploare cu lucrări din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută