Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal de bucureştean: Casa mea de qreație

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal de bucureştean: Casa mea de qreație Share Jurnal de bucureştean: Casa mea de qreație


Aviatorilor 9 A e o adresă care, de aproape doi ani, a devenit un reper afectiv pentru mine. Treceam des pe acolo în lungile mele plimbări „de la șosea”, însă până în momentul în care vila interbelică s-a transformat într-un hub creativ, îi consemnam prezența și nimic mai mult. Dintre definițiile creativității, favoritele mele sunt două. Prima consideră această trăsătură umană ca fiind rodul unei minți nonconformiste dublate de un ochi disciplinat. A doua e mai plastică și zice așa: dacă vrei să vezi cum e o minte creativă, imaginează-ți un browser cu 2.857 de tab-uri deschise. În același timp.

Sau, cel mai simplu, vizitează Qreator, spațiul care a fost realizat pentru a deveni un catalizator al creativității din București. E deschis publicului larg din septembrie 2017, are un amplasament de invidiat (practic, ce-ți poți dori mai mult decât un sediu aflat pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde, fix lângă o stație de metrou și în inima oraşului?), iar vila care găzduiește acest hub are un prestigiu pe care turbulențele istoriei din secolul trecut n-au izbutit să-l risipească. Pentru mine, ca jurnalist, Qreator e ideal. Aici mi-am lansat cartea #ÎnTimpCeTuDormeai, anul trecut. Pot veni aici să fac interviuri fără ca invitatul meu să fie nevoit să se salute cu jumătate de terasă. Pot să particip la vernisaje ținute într-un spațiu corespunzător. Ori, într-o bună zi, în care open space-ul de la birou și discuțiile inerente legate de cât și când trebuie să funcționeze aerul condiționat mi se par brusc obositoare, pot să vin aici și să lucrez netulburat.

Jurnal de bucureştean: Casa mea de qreație

În fine, aici, unde, între timp, am participat cu plăcere la o serie considerabilă de evenimente, va mai avea loc unul: joi, 11 aprilie, de la ora 19.00, Răzvan Exarhu, băiatul cu care râd în fiecare zi lucrătoare, ba și în afara acestora, găzduiește evenimentul „Ciorbiță și Identitate națională”. Zice Răzvan: „Ciorbiță și identitate națională e tema dialogului cu invitatul meu, antropologul Radu Umbreș. Cât de românească e mâncarea românească și la ce ne folosește asta?! Tradiția e ceva care mai există cu adevărat? Și cum știm că e pierdută? Iată câteva din punctele de plecare ale acestei conversații despre metafizica zarzavatului și sentimentul de a fi român.”

Mișto, mă duc.

Articol realizat de Horia Ghibuţiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută