Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/03/2019
Arhiva Zile si Nopti

PERFORMING ARTS: CHRYSTA BELL, muza lui David Lynch

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii PERFORMING ARTS: CHRYSTA BELL, muza lui David Lynch Share PERFORMING ARTS: CHRYSTA BELL, muza lui David Lynch


O texană ce a început ca adolescentă să cânte Swing Jazz în anii ’90 în trupa 81 Souvenirs din Austin a fost distribuită în rolul Agentului FBI Tammy Preston în “Twin Peaks: The Return” al lui David Lynch. De unde până unde? Cum de această tânără a ajuns să performeze pe scenă cu Willie Nelson, Brian Setzer sau Boz Scaggs, dar… şi cu Adrian Utley de la Portishead sau Klaus Schulze de la Tangerine Dream? Vom afla abia joi seara la Control Club.

PERFORMING ARTS: CHRYSTA BELL, muza lui David Lynch

Mai ales că, dincolo de o sumă minimală de informaţii biografice seci disponibile public, Chrysta Bell cultivă conceptul de ‘mister feminin’, lăsând spaţii suficient de largi în povestea vieţii sale încât să zgândăre imaginaţia consumatorilor de artă contemporană – lăsaţi să-şi construiască propriile ipoteze – şi să descurajeze invazia maselor în intimitatea sa artistică prin intermediul tabloidizării. Toate înregistrările muzicale ale Chrystei sunt realizate în studioul lui Lynch din Hollywood Hills, iar acesta este nu numai producător, dar şi co-autor al textelor şi, uneori, al melodiilor, inclusiv în cazul lui “Swing With Me” de pe dublul album “The Music of David Lynch”.

Artă şi viaţă, terestru şi extraterestru, într-o oglindă conturată subiectiv care nu reflectă frusta realitate cotidiană a secolului 21 construită pe consumerism şi crize, fie că ne gândim la serialul de un absurd savuros al lui David, “Dumbland”, sau de prezenţa (acum) greu de explicat a Chrystei în reclame la Ford sau în seriale destinate adolescenţilor moroni precum “Switched!”.

Prin cânt, coregrafie, teatralitate şi look, Chrysta Bell are o prezenţă fascinantă ce ţine mai degrabă de o realitate paralelă, ne-etichetabilă artistic într-un gen sau altul (pentru a da totuşi un indiciu subiectiv, m-aş hazarda să o plasez în spaţiul unui Retro-Futurism cu accente de Burlesque), ce aminteşte în mod surprinzător ca asociere, în egală măsură, de estetica întunecată şi viscerală a Mayei Deren, de performance-urile Neo Burlesque ale sofisticatei Eden Berlin şi de imaginea flamboaiantă a vampei animate Jessica din “Who Framed Roger Rabbit” al lui Robert Zemeckis. 

PERFORMING ARTS: CHRYSTA BELL, muza lui David Lynch

Rămâne de văzut la concert ce ne-a pregătit Chrysta Bell atâta vreme cât noul său album, “Feels Like Love”, anunţat de autoare ca o incursiune în Punk, New Wave şi Rock-ul Psychedelic, va fi disponibil oficial abia pe 5 aprilie, la o zi după ce va coborî de pe scena de la Control. Cât despre influenţa lui David Lynch, aceasta trebuie căutată începând de la… “Blue Rose”.

P.S: Chrysta Bell va concerta la Club Control în cadrul turneului “Feels Like Love” pe 4 aprilie, ora 21:00.

Articol realizat de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi Bucureşti
credit foto: Răzvan Nedelcu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută