Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/03/2019
Arhiva Zile si Nopti

Interviu | Mirela Retegan, Fondatoare Gașca Zurli

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu | Mirela Retegan, Fondatoare Gașca Zurli Share Interviu | Mirela Retegan, Fondatoare Gașca Zurli


În acest moment, probabil că nu există om în țara asta care să nu fi auzit de Gașca Zurli. De altfel, cea mai mare companie privată de evenimente pentru copii este un adevărat fenomen, iubit nu doar de copii. Și adulții se bucură de spectacolele acestor personaje.

Gașca Zurli transformă ideea clasică de educație și îi atribuie nuanțe atractive pentru copii. Învățarea se face în mod haios, prin joacă și prin zâmbete. Totul a pornit de la Mirela Retegan, fondatoarea companiei, care a creat o serie de personaje pentru a-i explica mai ușor fiicei sale lumea din jur. Mirela a realizat apoi că acele personaje au un potențial mai mare și că ar trebuie să iasă din sfera poveștilor, așa că le-a adus la viață, pe scenă. Rezultatele vorbesc de la sine: peste 854.000 abonați pe canalul YouTube, 2 producții de televiziune, milioane de vizualizări online și offline.

Gașca Zurli pornește acum în turneu și pe 24 martie va poposi și în Cluj, la BT Arena. Pentru a afla mai multe despre noul spectacol, am vorbit chiar cu Mirela Retegan, care ne-a povestit puțin despre cum se face educație prin joc și ce au adulții de învățat de la Gașca Zurli. Lectură plăcută!

1. Educația e un subiect destul de sensibil pe la noi, dar dacă e să o descriem pe scurt, probabil că mulți s-ar gândi la cât de rigid este (încă) sistemul. Dar voi ne arătați că se poate educație și prin joacă. Cum reușiți să combinați aceste două lucruri care, cel puțin în învățământul formal, sunt în antiteză?

Nu cred că sunt în antiteză și cred că toți educatorii, învățătorii și profesorii ar folosi această rețetă dacă ar cunoaște-o. Din păcate, ei nu s-au pregătit pentru acest sistem de predare. Sunt din ce în ce mai mulți cei ce înțeleg că nu mai au nicio șansă de a se face ascultați și de a capta interesul copiilor dacă nu își schimbă metoda de lucru. Noi știm că atenția nu se impune, expresia „fi atent”, spusă imperativ și care naște consecințe dacă nu e respectată, nu mai e valabilă. Copii din ziua de azi nu te respectă pentru că îi obligi, ci te respectă pentru că te recunosc. Sunt convinsă că încet, încet, va dispărea din școli metoda de educare prin informare.

2. Ar fi loc de joc și joacă în învățământul formal?

Deja foarte mulți educatori și învățători folosesc în orele de muzică și mișcare metoda noastră de joacă. Experiența mea de radio m-a ajutat să proporționez corect informația cu distracția. Am înțeles cât poate să stea un copil atent ca să perceapă un mesaj și cât are nevoie să se relaxeze ca să îl digere. Cred că depinde foarte tare de felul personal al fiecărui educator, dar atâta timp cât omul care predă prin joacă o face cu bucurie si sinceritate, pentru copii nu mai contează metoda.

3. Este destul de evident de ce vă plac copiii atât de mult, dar ați fost surprinși de reacția pozitivă venită și din partea adulților?

Nu s-a întâmplat peste noapte, noi avem un public de adulţi care cresc și învață împreună cu copii lor. Părinții care înțeleg ce înseamnă Zurli, au înțeles că ei trebuie să intre în ritmul copiilor lor și nu copiii trebuie să se adapteze ritmului oamenilor mari. Părinții ne iubesc și ne cred pentru că tot ceea ce le-am oferit noi a fost un cadru vesel în care ei trăiesc experiențe minunate împreună cu copii lor.

4. Îi așteptați și pe adulții curioși care nu au copii la spectacole? Ei ar avea ceva de învățat de la Gașca Zurli?

Orice adult, indiferent dacă e părinte sau nu, duce cu el în fiecare zi un copil interior care sigur nu s-a jucat suficient, care n-a fost suficient de iubit, de înțeles, de acceptat. Orice adult care vine la Gașca Zurli redescoperă bucuria de a fi, într-un loc în care lumea te lasă să te manifești așa cum ești tu și relaționează cu tine cu un singur scop, acela de a ne bucura.

5. Trecerea asta de la copil la adult pare că se face din ce în ce mai devreme (și tot mai brusc) și ajungem să renunțăm destul de devreme la joaca asta. Ce efecte poate avea asta asupra copilului și, mai apoi, asupra adultului?

Nu copii renunță la joacă, ci părinții cred că s-a încheiat acel capitol și acum trebuie să luăm lucrurile în serios. Există jocuri pentru orice vârstă și dacă o să întrebi doi bătrâni care au trăit o viață întreagă împreună și care încă se mai plimbă ținându-se de mână, o să îți spună că secretul frumuseții din viața lor stă în joc. În momentul în care ne oprim să ne mai jucăm devenim neinteresanți, serioși, ursuzi, plictisitori și, de cele mai multe, ori rămânem singuri.

6. Un spectacol Zurli strict pentru adulți ar avea sens? Cum ar arăta?

Nu m-am gândit niciodată, cred că am putea face orice, dar deocamdată avem atât de multă treabă pe nișa de copii, încât îi lăsăm pe alții să facă spectacole pentru adulți.

7. Bun, să trecem la turneul din martie. Aveți ceva surprize pregătite pentru clujeni?

În primul rând, spectacolul va începe în fața Sălii Polivalente (BT Arena), unde o să montăm o căsuță Zurli și copii vor avea parte de entertainment înainte de a intra în sală. Și, pentru prima oară, Gașca Zurli va merge acasă la o familie din Cluj, care va fi declarată familia Zurli din Cluj.

8. Ai un mesaj pentru cititori?

Urmăriți agenda evenimentelor, alegeți evenimentele care vă plac, rezervați-vă din timp bilete și organizați-vă cum puteți mai bine, să nu ratați, să fiți acolo unde v-ar face bucurie să fiți. Zile și Nopți e un instrument foarte important, care vă ajută să fiți conectați la toate planurile și ideile celor care organizează momente speciale în viața noastră, fie că sunt seri la restaurant, filme, piese de teatru etc. Profitați de fiecare ocazie să vedeţi ceva nou, să mâncați ceva nou, să întâlniți oameni noi și să vă amintiți că astăzi este despre astăzi.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută