Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Burghezul Gentilom

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Burghezul Gentilom Share Burghezul Gentilom


Burghezul Gentilom, o piesă scrisă de Molière, este poate cea mai cunoscută satiră. Prin ea, Molière ia în derâdere această idee de a urca pe scara socială cu orice preț și pune față în față două clase în cele mai ridicole ipostaze posibile: clasa de mijloc, văzută aici drept vulgară și vanitoasă, și aristrocația, snoabă și falsă.

Burghezul Gentilom

Acțiunea se desfășoară în jurul lui Jourdain, un burghez bogat, care își permite aproape orice. Totuși, asta nu este suficient. Vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie el că sunt cei din lumea bună, aristocrații. Pentru a reuși, se înconjoară de profesori de muzică, de dans și de filozofie, ale căror lecții sunt menite să acopere lipsurile pe care el crede că le are (și care, crede el, că nu-l lasă să urce în societate). Maeștrii săi sunt însă niște diletanți profitori care îi exploatează naivitatea și se folosesc de el pentru a-i lua banii. Familia și cunoscuții lui Jourdain nu mai pot asista la acest circ, așa că pun la cale un plan, o farsă pe care burghezul gentilom o ia drept realitate, văzând în ea împlinirea dorințelor sale de mărire.

Comedia „balet în proză” poate fi vizionată pe scena Teatrului Maghiar de Stat pe 23 ianuarie.

DISCLAIMER: organizatorii anunță că din cauza folosirii stroboscopului, vizionarea spectacolului nu este recomandată persoanelor gravide, bolnavii de epilepsie și celor cu stimulatoare cardiace.

23 ianuarie

Teatrul Maghiar de Stat

www.huntheater.ro 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută