Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor Share Interviu cu primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor


În prag de Sărbători, Zile și Nopți a stat de vorbă cu primarul Sibiului. Am văzut astfel care sunt cele mai mari realizări pentru anul care stă să se încheie și ce ne aduce anul care urmează. Dacă în 2018 s-a investit mult inclusiv în zonele de agrement și odihnă din Sibiu, în 2019 vom vedea sume mari alocate pentru lucrări importante de infrastructură, cum este cazul parcării subterane din fața Gării, prima de acest gen din orașul nostru. Pe lângă toate acestea anul 2019 va însemna organizarea Summitului UE și implementarea proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

 

Care sunt principalele realizări ale anului 2018 din punct de vedere al vieții in Sibiu? Cum credeți că s-a schimbat viața cetățenilor în anul pe care îl încheiem?

Fiecare proiect inițiat de Primăria Sibiu este în beneficiul comunității și are scopul de a schimba în bine viața sibienilor. În 2018 am finalizat modernizarea a 32 de străzi. Cartierul Hipodrom II și cartierul Valea Aurie au fost reabilitate și sunt aproape finalizate lucrările într-o zonă a cartierul Hipodrom III. Am început lucrări în zona de blocuri din cartierul Turnișor și cea de la Gară, dar am executat și reparații ale carosabilului pe bulevardul Coposu, Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia-str. Andrei Șaguna și bulevardul Vasile Milea. Am început și resistematizarea parcărilor din cartierele de blocuri, primele fiind cele de pe Lomonosov, cele din spatele blocurilor de pe bulevardul Vasile Milea, de pe Intrarea Siretului și Aleea Șteaza. Investiții mari am făcut și în unitățile de învățământ, cea mai mare fiind extinderea școlii Regina Maria având ca scop eliminarea învățământului în două schimburi și în această școală.

Am investit și în noi zone de agrement și odihnă. Noul parc de pe bulevardul Corneliu Coposu a fost amenajat cu zone de street workout, un spațiu de joacă și zone de odihnă. De asemenea, am împrospătat câteva zone verzi din centrul orașului. În 2018 am început trei mari proiecte la acest capitol: transformarea Lacului lui Binder într-o zonă de agrement și sport, amenajarea unui skate park și a unor terenuri de sport în zona Obor. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le-am promovat pentru ca sibienii să trăiască mai bine în orașul lor. De altfel, eforturile noastre au fost recunoscute prin două premii naționale doar în acest an: unul din partea Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate acordat în cadrul Galei Smart City Industry Awards 2018 pentru proiectele din categoria Smart Living, iar al doilea din partea Asociației Municipiilor din România pentru proiectele de regenerare urbană a spațiilor publice din Sibiu.

 

Care sunt proiectele edilitare majore pe care le aveți în vedere pentru anul 2019? Ce îmbunătățiri vor aduce aceste proiecte?

Vom continua toate lucrările deja începute și vom deschide noi șantiere pentru reabilitarea străzilor de pământ și a cartierelor de blocuri. Și investițiile în unitățile de învățământ vor continua. Pe lângă construcția noului Liceu de Arte care este deja contractată, vor demara șapte proiecte de extindere sau reabilitare energetică a clădirilor unor școli și licee, dar și construcția a două noi creșe în Țiglari și Ștrand, precum și reabilitarea internatului Liceului Independența pentru învățământul dual. Un proiect foarte așteptat este construcția primei parcări subterane în Sibiu, în Piața Gării, acesta urmând să înceapă în 2019. La fel și cele două proiecte de creare de coridoare sigure pentru deplasarea cu bicicleta: cel de pe malul Cibinului și cel care unește cartierul Ștrand de parcul Sub Arini și centru. Vom face publice mai multe detalii despre toate proiectele lui 2019 în momentul în care voi prezenta proiectul de buget pentru anul viitor.

 

Cât de pregătit e Sibiul de Summitul din luna mai, care va face orașul nostru cunoscut în întreaga lume și datorită căruia va intra în istoria UE?

Sibiul va fi cu siguranță pregătit pentru acest Summit ca oraș pentru că în mare orașul este pus la punct. În prezent lucrăm la detalii care fac diferența de imagine pentru că dorim ca Sibiul să reprezinte bine România. Am făcut reparații în centru, schimbăm mobilierul urban unde e cazul și ne-am ocupat de marile bulevarde. În această lună au început și lucrările de creștere a valenței clădirii Primăriei pentru ca aceasta să poată găzdui întrunirea șefilor de state europene. Prin urmare, Primăria Sibiu își va îndeplini atribuțiile care îi revin.

 

Cum tratează primăria Sibiu, ca membru al consorțiului, proiectul Regiunii Gastronomice Europene 2019? Ce acțiuni aveți în vedere?

Primăria Sibiu este un membru al Consorțiului. Prin urmare, acțiunile planificate în Programul SRGE 2019 le vom prezenta public împreună, ca un Consorțiu. Sperăm să atragem alături de noi membrii ai HORECA locală, operatori culturali și instituții împreună cu care să conturăm un program serios și interesant pentru sibieni și turiști.  Desigur că Primăria Sibiu va aduce o contribuție importantă la acest program și prin cofinanțarea pe care o va acorda evenimentelor cu profil gastronomic care vor fi selectate pe Agenda Culturală și pe cea a Comunității.

 

Veți sărbători trecerea în noul an alături de sibieni și turiști în Piața Mare?

Nu, anul acesta nu voi fi în Sibiu în noaptea dintre ani. Dar sunt convinsă că programul de Revelion pe care l-am pregătit în Piața Mare, inclusiv focul de artificii de la miezul nopții îi vor aduce pe sibieni din nou în centrul orașului pentru a întâmpina cu multă voie bună acest nou an.

 

Ce mesaj aveți pentru sibieni, în prag de sărbători?

Le doresc să întâmpine Crăciunul și Anul Nou cu bucurie, sănătoși și alături de familie și prieteni. Le urez un An Nou cu proiecte reușite, personale și profesionale. Pentru Sibiu, 2019 va fi un an plin de provocări, dar și de oportunități, printre care un Summit șefilor de stat sau de guverne a statelor din Uniunea Europeană și programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Sper să avem alături întreaga comunitate sibiană, așa cum ne-a obișnuit în proiectele importante pentru oraș.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută