Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

”Ce vă aduce Moșul?” de Rita Chirian

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Ce vă aduce Moșul?” de Rita Chirian Share ”Ce vă aduce Moșul?” de Rita Chirian


Ce ți-a adus, ce vrei să-ți aducă Moșul?

În decembrie nu mai conversăm firesc, ci punem și ni se pun aceste întrebări acru-iscoditoare. Oare Moșii lui/ei or fi mai darnici/îndrăgostiți/seducători decât ai noștri?

Când om fi extins bucuria tainică de a da unui copil semnul parfumat al iubirii, scorțișoară și portocală, până la egolatria de astăzi? Nu cumva este doar alarma că perpetuăm nu gustul pentru feerie, ci răsfățul nombrilist, inconștiența plângăcioasă și revendicativă, pofta lui al meu și mie, egoismul instinctual care făcea pe cineva să bată cu piciorul în peronul gării din urbea X?

Pentru mine, decembrie e un nod în gât. Demult, în chiar ziua de Crăciun, i-am văzut – în chiar ziua de Crăciun – pe cei cărora un trimestru le învățasem pe dinafară toate funcțiile și atributele ciuruiți lângă un zid oarecare (oare și Moș Gerilă le împărtășise soarta, oprit pe undeva de oameni de bine?). Fără skill-uri de parenting, alor mei, prinși de iureșul hipnotic al Revoluției, nu le dăduse prin cap că norul de fum din jurul corpurilor contorsionate nu avea să mi se șteargă vreodată din memorie. Cum nici anii care au urmat.

Adevărata întrebare a lui decembrie asta ar trebui să fie: ce v-a adus Moșul în ultimii 29 de ani de copilăreală politică și de joacă de-a alegătorii și demagogia?            

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută