Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

CE NE PLACE vs CE NU NE PLACE la Sibiul anului 2018

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii CE NE PLACE vs CE NU NE PLACE la Sibiul anului 2018 Share CE NE PLACE vs CE NU NE PLACE la Sibiul anului 2018


Ce ne place

În primul rând ne place că Sibiul anului 2018 are încă acel aer de oraș liniștit, dar efervescent, de provincie. Adică preia din liniștea, relaxarea, starea de dolce far niente pe care o întâlnești adesea, și în același timp avem turiști, e dinamic, apar investiții, afaceri, se întâmplă lucruri noi și faine.

Apoi, ne place că Sibiul anului 2018 oferă un nivel al calității vieții peste media țării. Chiriile nu sunt la nivelul Clujului sau Bucureștiului, dar salariile sunt peste tot ce există în regiune, inclusiv în Brașov. O zic datele de la statistică. Șomajul la Sibiul e aproape inexistent de ani de zile, numai cine nu dorește nu muncește.

Ne place și că avem o mulțime de oferte pentru petrecerea timpului liber. Da fapt, Sibiul excelează la asta. Avem munții la doi pași, fie vară, fie iarnă, te urci în mașină și într-o juma de oră uric în altitudine. În București îți ia o jumătate de oră să ieși din parcarea din spatele blocului. După care sunt câteva dintre cele mai frumoase muzee din România, artă, aer liber, avem tot ce ne-am putea dori.

Ne mai place și că avem o mulțime de evenimente, din centru până în cartiere. Cei care critică agendele culturale sau pe cele sportive ar trebui să stea câteva luni în niște orașe similare ca dimensiuni cu Sibiul, să vadă ce înseamnă un singur eveniment major pe sezon și acela e ”Zilele berii”. Din păcate, ne-am obișnuit cu ele și că-s gratis.

Nu în ultimul rând, ne place că Sibiul e un oraș foarte bun în care să crești un copil, să-ți întemeiezi o familie. Nu avem nebunia vieții de noapte a altor orașe, dar avem școli bune, locuri de muncă stabile, evenimente dese, natură la doi pași, iar arta și cultura te întâmpină peste tot.

 

Ce nu ne place

Nu ne place că Sibiul rămâne în urmă de la an la an. Dacă vreți să vă demoralizați vreodată intrați pe site-ul unui ziar local din Cluj-Napoca sau din Oradea și numărați investițiile, publice și private, din ultimul an. Ai impresia că e diferența dintre Sibiu și Miercurea Sibiului.

Nu ne place că în Sibiul anului 2018 nu am văzut nicio investiție majoră. Un proiect mare care facă mai bună viața cetățenilor în anii care urmează. Știu, s-au asfaltat alei prin spatele blocurilor, s-au anunțat parcuri noi, s-au cumpărat autobuze, dar tot nu avem parcări subterane în centru sau centură ocolitoare prin sud-vest.

Nu ne place că de câțiva ani Sibiul pare că plutește într-o inerție nedefinită. Ați văzut să-și asume cineva o serie de proiecte majore pentru anul 2019. Altfel, suntem sătui de aquapark-uri amânate de la an la an sau de spitale noi făcute numai din declarații politice, fără nicio legătură cu realitatea.

Nu ne place că Sibiul anului 2018 este încă murdar. Sunt încă străzi pe care nu le mătură nimeni, străzi pe care nu există niciun coș de gunoi și cartiere murdare. Și asta nu-i nimic. E trist să mergi la lucru dimineața la 8:00, în centrul istoric, și să vezi pahare, ambalaje și mizerii pe jos.

În fine, adevărul este că Sibiul anului 2019 nu rănește în orgoliu. Cu tot cu Summitul UE sau Regiunea Gastronomică. Viața de zi cu zi a cetățenilor nu are aproape nimic de câștigat de pe urma lor, iar anul care vine nu parte să aducă nimic major, de o importanță deosebită, ci aceleași asfaltări a străzilor de pământ…

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută