Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Corul Madrigal

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Corul Madrigal Share Corul Madrigal


În anul 1963, maestrul Marin Constantin înființează Corul Madrigal, în plin regim comunist. Însă era nașterii sale nu avea să îi afecteze deloc viziunea, căci corul era o pată strălucitoare în cultura românească înecată de un regim totalitar și abuziv. În 2018, Madrigal împlinește 55 de ani de activitate, susținând peste 4500 de concerte pe scene naționale și internaționale. Pe 18 decembrie, în cadrul unui turneu național, vor susține un concert special de Crăciun și la Cluj, alături de copii din programul național Cantus Mundi, motiv pentru care vă prezentăm acum povestea Madrigal, una dintre cele mai emblematice nume din cultura muzicală românească!

Corul Madrigal

Povestea Maestrului Marin Constantin

Pentru a spune povestea completă a corului, trebuie să mergem tocmai în satul Urleta, județul Prahova, locul în care s-a născut dirijorul Marin Constantin. A fost atras de muzică încă din copilărie și cânta alături de mama sa în corul bisericii. Devine mai apoi dirijor și preia conducerea Ansamblului Uniunii Tineretului Muncitoresc, însă în tot acest timp visul său rămâne același: de a înființa o formație de coriști, aleși de el, pentru a cânta împreună în fața unui public iubitor de muzică. Visul i se împlinește în ’63 când, la 37 de ani, pune bazele unui cor care și astăzi este unic în lume: Corul Madrigal. Viziunea maestrului a fost să aducă în față vocile naturale ale cântăreților, care pot intra în armonie unele cu altele, fără să apeleze la instrumente sau alte „ajutoare” sonore.

 

Repertoriu internațional cu aprobare

Corul Madrigal

Potrivit viziunii lui Marin Constantin, Madrigal avea să cânte piese care făceau parte dintr-un repertoriu internațional, lucru destul de greu de făcut în timpul regimului ceaușist când piesele interpretate în limbi străine se evitau. Dar Constantin cere permisiunea autorităților de a interpreta și câteva piese în limba franceză, italiană sau germană, argumentând că astfel le-ar fi mai ușor să creeze o conexiune și cu un public internațional. Și, cum partidul avea să se folosească de cor pentru a controla mai bine imaginea pe care România o avea în străinătate, rugămintea i-a fost ascultată.

Madrigal a reușit să obțină această aprobare, iar acest drept a fost extins mai apoi și către alte ansambluri contemporane. De aici, urmează cucerirea Europei prin muzică!

Ambasadori ai libertății

Corul Madrigal

Deși primii ani de activitate se desfășurau într-un timp nefavorabil culturii libere, Madrigalul reușește să nu facă nicio concesie de viziune pentru a mulțumi regimul. Mai mult, mulți români din acea vreme îi considerau una din emblemele mișcării dizidente ale țării, în special pentru reprezentațiile cu temă religioasă pe care le susțineau în acea perioadă. Așadar, cu timpul, muzica Madrigal a devenit un veritabil simbol al libertății pentru români.

După căderea regimului, Madrigal își continuă drumul, susține peste 4500 de concerte sub bagheta lui Marin Constantin pe întreg mapamondul și se poziționează ferm ca un etalon mondial al muzicii camerale. În 2016, primește chiar titulatura de „Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva.

 

Cantus Mundi și concertele din prezent

Corul Madrigal

În noul turneu, corul Madrigal va cânta alături de copii din Cantus Mundi, Programul național fondat de fiul maestrului Marin Constantin, dirijorul de talie internațională Ion Marin. Programul se desfășoară cu sprijinul membrilor corului Madrigal și își propune ca, prin muzică, să treacă peste bariere sociale și să aducă tinerii și copii mai aproape de cultură, formând astfel o veritabilă comunitate. Este, în prezent, cea mai amplă mișcare de integrare socială din România, strângând sub umbrela sa peste 1000 de coruri din care fac parte aproape 40.000 de copii și dirijorii lor. Programul promovează, în același timp, muzica de cameră în toată țara, obiectiv asumat și de cei de la Madrigal. Un moment deosebit în care publicul poate să cunoască o parte din copii din programul Cantus Mundi este chiar acest turneu național al Madrigalului.

Cu o istorie de mai bine de jumătate de secol, Madrigal este în acest moment un ansamblu coral de neegalat pe scena culturii românești. Asistarea la unul dintre concertele lor este o experiență cu adevărat specială, aproape spirituală chiar, și un prilej excelent prin care cei neinițiați pot face cunoștință cu muzica de cameră și cu un nume care a marcat generații întregi.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută