Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Vin sărbătorile, vin! Cum ne pregătim de Crăciun?  

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Vin sărbătorile, vin! Cum ne pregătim de Crăciun?    Share Vin sărbătorile, vin! Cum ne pregătim de Crăciun?   


 

De ani buni, numărătoarea inversă până la venirea Crăciunului, una din sărbătorile preferate ale românilor, începe încă din luna noiembrie: în marile orașe sunt inaugurate târguri de Crăciun, centrele comerciale pun în vânzare produse de sezon, iar în toată această perioadă, pe fundal se aude sunetul colindelor. Crăciunul aduce cu sine o serie de obiceiuri care ne încarcă de căldura și armonia spiritului festiv al acestei sărbători: postul, împodobirea bradului, colindatul, darurile și mesele de Crăciun în familie. Pentru că mai e puțin și se apropie, e momentul să spunem ”start” pregătirilor de Crăciun!

 

Cu cât Crăciunul se apropie, cu atât forfota domină peste tot. Decembrie e una din cele mai agitate luni ale anului și chiar dacă ”febra” pregătirilor pentru Crăciun ne pune adesea la încercare, toată această perioadă va culmina cu momente magice petrecute alături de cei dragi. De sărbătoarea Crăciunului se leagă multe obiceiuri și tradiții, care dacă n-ar fi, Crăciunul n-ar mai avea același farmec.

Postul Crăciunului, unul dintre cele mai blânde posturi de peste an, ne pregătește fizic și sufletește pentru cea mai luminoasă sărbătoare creștină. Postul e ”un pelerinaj în care ne însoțesc cei trei magi ai veşniciei: credinţa, nădejdea şi dragostea. În postul acesta aflăm cât a mai rămas uman în noi”, susține Părintele Constantin Necula. Cele 40 de zile de post se încheie în ziua de Ajun, atunci când întreaga familie se strânge laolaltă pentru masa de Crăciun. Indiferent cât de multe rețete noi și inovatoare am încerca în timpul anului, de Crăciun în centrul atenției sunt tradiționalele sarmale, friptura, piftia, salata boeuf și cozonacul.

Decorarea bradului e una dintre cele mai iubite tradiții de Crăciun, însă puțini sunt aceia care respectă data la care ar trebui făcut acest obicei: bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului. Bradul a fost ales ca simbol pentru că, spre deosebire de alți copaci, rămâne verde și iarna, în plus are o formă frumoasă și un miros inconfundabil. Indiferent că optăm pentru un brad natural, artificial sau ecologic, din el nu trebuie să lipsească luminile, beteala, globurile, bomboanele de pom, conurile și ornamentul din vârf. Obiceiul spune că bradul se împodobește în familie, iar unul din ”accesoriile” nelipsite de lângă brad e colindul ”O, brad frumos”.

Crăciunul nu ar fi Crăciun fără colinde. Tradițional, perioada colindului începe în ajunul Crăciunului și se întinde până la Bobotează, iar primul colind care se cântă e ”Bună dimineața la Moș Ajun”. Cu traista după gât, colindătorii merg din casă în casă și cântă în fața ferestrelor luminate. Gazdele îi răsplătesc cu fructe, covrigi, dulciuri sau bani. Cele mai cunoscute colinde de Crăciun sunt: ”Steaua Sus Răsare”, ”Astăzi s-a născut Hristos”, ”Deschide ușa creștine”, ”Trei păstori” sau ”O, ce veste minunată”. Fiecare colind spune o poveste, cele mai multe vestec naşterea lui Iisus, fac urări de sănătate, rod bogat și împlinirea dorinţelor în noul an. Obiceiul colindatului s-a păstrat cel mai bine în satele românești.

Punctul culminant al sărbătorii de Crăciun coincide cu sosirea lui Moș Crăciun, un moment magic care ne face să ne simțim din nou copii. El vine cu darurile, bucuriile și emoțiile pe care le naște în noi această sărbătoare. Dincolo de bucuria de a oferi și de a primi cadouri, Moș Crăciun e o stare de spirit, o încântare pentru sufletele noastre.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.