Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Recomandare de carte | „Cîntec de leagăn pentru generația mea”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recomandare de carte | „Cîntec de leagăn pentru generația mea” Share Recomandare de carte | „Cîntec de leagăn pentru generația mea”


Deși se numește „Cîntec de leagăn pentru generația mea” (Paralela 45), noul volum al lui Cosmin Perța e una din cele mai bune cărți de poezie ale generației noastre. Poezie care poate aduna foarte mult public, e în stare să atragă oameni care n-ar fi crezut c-o să le placă poezia.

Cartea e împărțită în două părți la fel de tari & bine scrise – „De război” și „De dragoste”. Poeme-manifest, declarative, maiakovskiene, existeme lungi și ritmate ca marșurile, ca textele rap, pe care le citești cu vocea autorului lor în mintea ta, poezii care parcă au fost scrise ca să fie recitate. Poemele de război sunt de fapt de iubire, doar că nici iubirea din prima parte, nici dragostea din partea a doua nu sunt stări obișnuite, „ca-n cărți”. E o iubire disperată („vreau să merg la război pentru tine”), nefericită („ne-am uitat împreună la valuri, am trăit împreună / în mari nefericiri și cîteva bucurii, în ritmul ciudat al sîngelui tău”). O dragoste atentă, temătoare („Mi-e frică de fericirea aceasta ca de începutul unui război uriaș”). O iubire adevărată, ca-n viață, nu ca-n filme: „frumusețea ta e la fel de reală / ca asfaltul, ca boala, ca soarele / acesta cu miros de muștar”.

O carte foarte bună, pe care v-o recomand cu drag. Iar dacă aveți ocazia – mergeți și la lecturile lui Cosmin Perța!

Mihail Vakulovski 
scriitor, traducător din literatura rusă, 
fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) 
şi al CenaKLUb-ului Tiuk

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută