Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

George Enescu a fost omagiat în anul Centenarului printr-un proiect cultural inedit

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii George Enescu a fost omagiat în anul Centenarului printr-un proiect cultural inedit Share George Enescu a fost omagiat în anul Centenarului printr-un proiect cultural inedit


„Omul cu vioara de aur” si Marele Război – legenda artistului soldat este proiectul care s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 7 decembrie și a avut  ca scop promovarea și valorizarea personalității lui George Enescu ca mare muzician și om de cultură român, cu o contribuție semnificativă la întărirea moralului armatei române și a populației în perioada Primului Război Mondial.Prin intermediul unor ateliere, concerte, spectacole, recitaluri,  a fost devoalată publicului latura socială, filantropică, patriotică a personalității lui George Enescu.

Cu o anvergură internațională, la fel ca și personalitatea și recunoașterea lui George Enescu, proiectul  a cuprins 4 țări – România, Republica Moldova, Franța şi Anglia – dar și toate cele 3 regiuni istorice românești , prin orașe cu semnificații profunde pentru istoria națională: București, Chișinău, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Sibiu.

 

O Românie a valorilor ce depășesc granițele ţării.

Personalitatea marelui compozitor a fost evocată prin Recitaluri caritabile organizate în așezăminte sociale din Sibiu, Bucuresti, Chisinau, Londra şi Rennes. Muzicieni din 4 ţări au prezentat un program artistic bazat pe compozitiile lui George Enescu, în 12 aşezăminte: cămine de bătrâni, orfelinate etc, recitalurile fiind organizate în parteneriat cu “Sala cu Orga – Chișinău”, “Trinity School – Londra” şi “Solidarite 35 Roumaine – Rennes”. Pentru copii au fost organizate 10 Atelierele-spectacol în școli din  Sibiu, Cluj, Alba, Iași, producţii cu durata unei ore de curs, în care un cvartet de coarde a interpretat teme celebre din opera lui Enescu.

De Ziua Naţională, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit la casa memorială George Enescu, la Sinaia. Festivalul “1 decembrie acasă la George Enescu” a adunat 30 de tineri pianişti români, care au celebrat prin muzică, 100 de ani de la nașterea României. Tot aici, a fost organizată şi o expoziție de picturi şi desene realizate de copii, cu tema „ George Enescu – soldatul artist. Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Fundația Pro Piano România.

 

George Enescu – erou şi în benzi desenate

Copiii au avut ocazia să îl cunoască mai bine pe George Enescu nu doar prin muzică, ci şi prin intermediul unei reviste de benzi desenate, care a avut ca temă chiar viaţa acestuia. Acţiunea a urmărit activitatea și implicarea sa în primul război mondial, copilăria, debutul artistic, colaborările cu marii muzicieni ai vremii. Scenariu și dialogurile au fost realizate în limbile română, maghiară şi germană, produsul generat fiind un material didactic unic și original, potrivit copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Săptămâna George Enescu, derulată în luna noiembrie în şcoli din mai multe judeţe şi spectacolele de teatru interactiv, având în centru “Copilăria lui George Enescu” au completat tabloul acţiunilor dedicate omagierii personalităţii şi geniului lui Enescu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.