Din punct de vedere al publicului predilect căruia i se adresează, restaurantele Sibiului pot fi împărțite în două categorii: cele pentru turiști (majoritatea de pe Bălcescu, Piața Mare sau Piața Mică) și cele pentru sibieni.
Evident, o categorie nu o exclude pe cealaltă. De obicei, cele care se adresează în primul rând sibienilor propun anumite teme, vin cu meniuri special gândite și încearcă să se mențină atractive pe piață. Celelalte sunt șterse, de genul ”pizza, paste, ciorbă de burtă”, oricum turistul mănâncă o dată și pleacă. Atât unele cât și celelalte sunt o oglindă a evoluției societății sibiene din ultimii ani. Și aici am vrut, de fapt, să ajung.
Trăim probabil în cea mai conectată epocă modernă a Sibiului le tendințele internaționale. Câți oameni din jurul vostru au decis, recent, să renunțe la carne, să devină vegetarieni, sau și-au propus să mănânce mai sănătos? Uitați, spre exemplu, ce restaurante s-au deschis în ultima perioadă: Salateria și Avocado. Urmează zilele acestea Humus. Iar She’s Green și Rawdia sunt deja semi celebre în oraș, stabilindu-și o serie de clienți fideli. Astfel, ceea ce era inițial o nișă a ajuns o tendință majoră pe piața Sibiului.