Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space Share Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space


Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor, expoziție despre meșteșuguri și tradiții revitalizate, va avea loc în perioada 7-10 decembrie la The Institute Space, pe Bulevardul Dacia nr. 12, în Cartierul Creativ.

Accesul publicului este gratuit și se va face în intervalul 14:00-21:00, exceptând ziua vernisajului, 7 decembrie, când programul este 19:00-22:00. 

După prima ediție care a avut loc în cadrul Romanian Design Week, Redesign Crafts 2.0 își propune să evidențieze importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și potențialul ascuns al revalorizării tradițiilor și meșteșugurilor prin design contemporan.

Expoziția aduce în atenția publicului simboluri ale tradițiilor românești din ultimii 100 de ani, prezentate prin eforturile a șase initiative de succes: DeltaCraft / KraftMade / Meșteshukar ButiQ / PATZAIKIN / Pro Patrimonio / Prodid.Batem Fierul la Conac, care dovedesc că dialogul între meșteșuguri și design se traduce cel mai ușor prin creativitate.

DeltaCraft

Designul românesc progresiv și meșteșugurile din zona Deltei Dunării se întrepătrund în realizarea obiectelor DeltaCraft. Meșteșugarii din această zonă lucrează din 2015 cot la cot cu designeri și artiști români, împreună dând naștere unui manifest al practicilor și discursurilor celor 12 grupuri etnice care împart tărâmurile dintre ape.

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

Aplicarea tehnicilor meșteșugărești tradiționale se face cu o preocupare pentru utilitatea contemporană, evoluând într-o estetică comună care rezonează atât cu înțelepciunea străveche, cât și cu problematica stilului de viață actual.

KraftMade

Echipa KraftMade, formată din Marlene Stanciu și Alex Herberth, cercetează sursele armoniei estetice săsești și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale și a circuitului lent de design, producție și consum (slow design). Referințele estetice sunt naturalism, gestalt, steampunk și maximalism, cu accent pe procesul de realizare și semnificațiile sale personale, sentimentale și culturale.

Obiectele create vorbesc despre granițele dintre meșteșug, artă și design, despre resurse sustenabile și upcycling, tehnici provenite din patrimoniu, contemporaneitate și puterea mâinilor.

Mesteshukar ButiQ

Mesteshukar ButiQ este o rețea de mesteșugari și întreprinderi de economie socială care a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome. 

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

MBQ oferă produse rezultate printr-un mix de tehnici străvechi de producție, combinate cu design contemporan de produs. Gama de produse cuprinde bijuterii, haine și obiecte de home-décor, iar fiecare produs vândut generează venituri directe pentru meșteșugarii care îl produc. 

În ultimii ani, obiectele rezultate au fost expuse la importante evenimente de design precum Vienna Design Week, Stockholm Design Week sau Romanian Design Week.  

PATZAIKIN

Brandul PATZAIKIN spune povești scrise în material textil si nu numai. Sunt istorii transmise de la o generație la alta, care ilustrează detalii complexe ale vieții oamenilor și ale locurilor din care se trag. Povestea cânepii cuprinde trecerea de la planta de cânepă la fir, de la material la produse, și este motorul creativ al hainelor PATZAIKIN. Acestea prelucrează materialitatea și sensibilitatea fibrelor de cânepă, preluând din înțelepciunea arhaică a patrimoniului românesc.

Colecția „de cânepă” se joacă cu arhitectura formelor, cu asimetria suprafețelor, cuprinzând în viziunea artistică texturi și culori din atmosfera fantastică a Deltei Dunării, lăsând în urmă trendul sezonier al fast fashion.

Pro Patrimonio

Colecția Honest Goods semnată de Pro Patrimonio prezintă o familie de obiecte – marcă a locului de unde provin, ce pun împreună designul contemporan cu tradiția meșteșugului local. Aceasta prezintă variante de ustensile, vase pentru gătit și luat masa, corpuri de iluminat și țesături, serii de obiecte versatile prin care se subliniază procesul, experimentul și relația designer-meșter. Fără a impune un stil anume, proiectul respectă următoarele principii: funcționalitate în raport cu materiale locale, practica contemporană de folosire, multifuncționalitate și versatilitate – obiectele pot fi folosite în interior și exterior, în mediul rural și cel urban, în spațiul domestic și public, cu obiecte compacte, modulare, ergonomice.

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

Colecția conține obiecte realizate în spiritul exploratoriu al Fundației Pro Patrimonio: utile și oneste în raport cu istoria și peisajul cultural din jurul Vilei Golescu, din Câmpulung Muscel. 

Prodid.Batem Fierul la Conac.

„Batem fierul la conac!” este numele sub care coexistă o școală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Țibănești (Moldova), o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale găzduite de Conacul Carp și o colecție de obiecte create în acest context.

Obiectele se nasc în colaborare cu arhitecți, companioni-fierari, elevi locali și voluntari. Anual, un companion fierar, o calfă călătoare, urmașă a constructorilor de catedrale din Evul Mediu vine în Țibănești pentru a transmite meșteșugul elevilor din sat. 

Proiectul a fost generat de dispariția meșterilor care pot restaura sau lucra confecții de fier forjat la monumente istorice sau clădiri noi și a fost încurajat de inexistența ofertelor economice și culturale pentru tinerii din sat.

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

Coordonate de arhitecții Șerban Sturdza și Alexandra Mihailciuc, de companionul fierar Gabriel Padioleau, cele 3 direcții ale programului cultural „Batem fierul la conac!” se îmbogățesc reciproc, formând dincolo de obiecte, un substrat educativ, atitudini și interacțiuni necesare în peisajul contemporan. Astfel a putut apărea și manualul de fierarie care în prezent se află la a doua ediție.

Redesign Crafts 2.0 – Tradiții pentru viitor este un proiect organizat de Fundația The Institute și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Eveniment Facebook: Redesign Crafts 2.0. – tradiții pentru viitor

Expoziția Redesign Crafts 2.0 – tradiții pentru viitor se deschide pe 7 decembrie la The Institute Space

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 20 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, AdPrint, Internetics, Institute, The Magazine și Noaptea Agențiilor, organizator al Effie Awards România, Școala ADC*RO și ADC*RO Awards.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.