Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2018
Lifestyle / Destinații turistice

#Top10 România: Destinaţii de Vacanţă

Ana-Maria Caia De Ana-Maria Caia
Comentarii #Top10 România: Destinaţii de Vacanţă Share #Top10 România: Destinaţii de Vacanţă


Destinaţii de Vacanţă | #Top 1o România

Istoria nu e în cărți, ci în oameni și locuri, în povești rostogolite în inima familiilor, în moștenirea noastră de la înaintași, care nu este, neapărat, materială. La 100 de ani de România, am făcut o listă de locuri în care puteți trăi această istorie vie, care ar trebui să fie importantă pentru noi.

1. ȚINUTUL ZIMBRULUI,  NEAMȚ

Zimbrul sau bourul e chiar animalul pe care Dragoș Vodă l-a urmărit atunci când a descoperit Moldova. N-avem multe legende și pe cele pe care le avem nu le interpretăm cum trebuie. Și totuși, lângă orașul Târgu Neamț, în Parcul Național Vânători, niște oameni s-au hotărât să repopuleze pădurile cu zimbri. Uriașii bizoni europeni pot fi admirați în sălbăticie și în regim semi-liber. Rangerii vă pot însoți pentru explicații, iar dacă mergeți după povești vitejești, intrați și la Cetatea Neamțului. Sau, dacă mergeți după povești spirituale, vă opriți negreșit la Secu, Sihăstria sau Neamț.

(credit foto Lucian Iancu)

#Top10 România: Destinaţii de Vacanţă

2. ȚARA HAȚEGULUI,  HUNEDOARA

Spui Hațeg, spui dinozauri pitici și Arsenie Boca. Pentru primii poate vă trebuie Google ca să vă lămuriți cine sunt, pentru cel din urmă, nu. Dar recomandarea mea e despre altceva: bisericile de piatră de aici- Densuș, Colț, Strei, Peștera sau Ostrov, o ciudățenie fără turlă. Toate sunt aparte ca arhitectură și incredibil de vechi: secolele 11-12, iar istoria lor e greu de despărțit de legendă. Unii văd în fresce Iisuși îmbrăcați în ie, alții povestesc că Densușul a fost templu roman, la Colț, pe creasta colțuroasă de lângă biserică e castelul din Carpați povestit de Jules Verne. Va fi o călătorie într-un timp mitic, așa că niște imaginație ajută.

destinatii de vacanta tara hategului

3. BRATEIU,  SIBIU

Am ajuns la un capăt de amiază în Brateiu, să văd căldărarii care știu să facă tigăi de 100 de dolari și ibrice arămii. M-am oprit la marginea drumului și-am intrat în vorbă cu romii căldărari și am spus povești noi și povești vechi, de-ale mele, de-ale lor. Pălăriile bărbaților aveau boruri largi și fustele femeilor erau în zeci de culori și sufletul lor era ușor, astfel încât, am ajuns la ei în case și curți, le-am cunoscut copiii și nepoții, le-am văzut pe viu meșteșugul păstrat cu sfințenie. Ne-am desprins târziu, în noapte, cu sentimentul că dacă există ospitalitate, ea aici sigur se găsește.

(credit foto Ana-Maria Caia)

#Top10 România: Destinaţii de Vacanţă

4. SATUL ȘI PĂDUREA LETEA,   TULCEA

Sat de haholi și lipoveni, mai păstrează încă arhitectură și ornamente tipice pen­tru aceste comunități de origine slavă. Pădurea, cu caii ei vestiți, este cea mai nordică pădure subtropicală a Europei și are un peisaj surprinzător: nisip, pajiști, stejari seculari, plopi argintii, tei, ba chiar și orhidee. E o natură bogată, gen­eroasă, diversă, care vă poate reîncărca spiritual.

5. SINAIA,  PRAHOVA

“Madam Georgescu – Mița Georgeasca – cu d.Georgescu – Mihalache – pleacă la Sinaia cu trenul de plăcere.”Așa începe Tren de plăcere a lui Caragiale. În zilele noastre, trenul a fost înlocuit de mașină și nici pe prințul Carol nu-l mai găsești huzurind în stațiunea regală. Dar, Peleșul e frumos, iar camerele de la etaj, spun povești delicioase despre tinerii vechii Case Regale a României.

6. OPRIȘOR,  MEHEDINȚI

La Oprișor mergi încetișor. Într-o vară fierbinte, printre podgoriile de la marginea pădurii, înconjurate de pajiști înțesate de fragi, ai putea jura că ești în Visul unei nopți de vară (ori Shake­speare, ori Woody Allen, nu e foarte important). În Oltenia profundă se face pâine la țest și se bea cu veselie, iar vin­urile crescute în nisipurile mehedințene au buchet, dar mai ales poveste.

7. CĂTUNUL CASA DE PIATRĂ,  ALBA

E-n sălbăticia Apusenilor, pe-un vârf de munte pe care au cocoțat oamenii și-o bisericuță, atât de mică, că-i opusul per­fect al Catedralei Neamului. În cătunul din spatele pereților de piatră, morții încă se urcă pe deal, ca pentru urcarea în Rai, iar priveghiul e cu strigăte de bucurie, ca pe vremea dacilor. Dacă vrei să te lași bântuit de un spirit vechi, foarte vechi, acesta e locul.

8. PEȘTERA MEZIAD,  BIHOR

Nu-i cea mai cunoscută, nici cea mai vizitată, dar e peștera cu cea mai largă intrare din România. Sălile ei săpate de apă, în mod natural, sunt urieșești și te lasă să îți închipui bine cum oamenii preistorici își născoceau la adăpostul ei cele mai frumoase povești, în întunericul copleșitor al subteranului. O să vă întâl­niți cu lilieci, fiți politicoși, sunt animale blânde și misterioase.

9. MĂLÂNCRAV,  SIBIU

E tot timpul greu de ales un sat săsesc, din multele fermecătoare, cu biserici for­tificate și căsoaie de oaspeți bine puse la punct. Mălâncravul, cu conacul lui de pe deal, cu biserica cu fresce, cu livezile de meri, liniștea și aproximativa lipsă a semnalului de mobil, mă emoționează mai mult decât alte locuri transilvane. Dacă vă opriți acolo, mâncați cu supă de mere, e chiar specială.

10. REPUBLICA MOLDOVA

Dacă e cu 100 de ani românești, poate ar fi drept să o amintim. Peșterile Orhe­iului Vechi, Chișinăul vesel, conacele și cramele noi, cu vinuri trăsnet, pădurile de stejar și ochiurile de apă de la mar­ginile satelor unde poți pescui, palatele romilor de la Soroca, dar și cetatea, oameni buni și est ușor sălbatic, ah, o Californie atât de aproape, pe care o cunoaștem nepermis de puțin.

  • Articol de  Ana-Maria Caia Scriitoare. Content specialist la brandedcont.net.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.