Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

”Nu te naști, ci devii un bun cetățean” de Adela Dinu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Nu te naști, ci devii un bun cetățean” de Adela Dinu Share ”Nu te naști, ci devii un bun cetățean” de Adela Dinu


Zilele trecute am participat la un seminar de Politische Bildung organizat de DFJW-Berlin. Întâlnirea a fost menită să aducă în același spațiu organizații germano-franceze, al căror scop este implicarea tinerilor în politică, precum și lupta pentru conștientizarea calității de cetățean, cu tot ce derivă din această condiție.

Participarea mea este una aproape accidentală, iar condiția mea este cea a marginalului, a observatorului atent și politicos. Lecția acestor zile însorite de toamnă: în timp ce statul român își ignoră cu bună știință cetățenii, alții investesc bani și timp în educarea civică și politică a propriilor cetățeni. Îmi trece prin minte că aceasta este principala diferență între noi și ei. Noi ne ridicăm împotriva unui stat care nu ne reprezintă interesele, în timp ce ei sunt sprijiniți de instituțiile lor. Lupta noastră: cetățeni vs. stat. Lupta lor: cetățeni și stat vs. inerție/absență a unei conștiințe civice. A fi un bun cetățean nu este un dat cultural, ci un proces. Cu alte cuvinte: Nu te naști, ci devii un bun cetățean.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută