Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cronică de carte de Adela Dinu: Mark Forsyth – ”Scurtă istorie a beției”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cronică de carte de Adela Dinu: Mark Forsyth – ”Scurtă istorie a beției” Share Cronică de carte de Adela Dinu: Mark Forsyth – ”Scurtă istorie a beției”


Mark Forsyth, scriitor britanic specializat în etimologia și istoria limbii engleze, abordează cu pasiune și umor un subiect aparent incompatibil cu studiile academice&elitiste. “O scurtă istorie a beției” investighează din punct de vedere antropologic, sociologic și psihologic rolul beției în coagularea comunităților umane și în scrierea istoriei. Beția este, pe rând, ritual sacru, sursă a poeziei, obiect al interdicției, tabu sau vehicul al emancipării. Primele scrieri cunoscute ale omenirii sunt dedicate zeilor și berii. În “Epopeea lui Ghilgameș”, berea e licoare inițiatică. După ce o bea, sălbaticul Enkidu intră în rândul oamenilor.

Una dintre cele mai importante constatări ale cărții este una de factură sociologică: cele mai spectaculoase efecte ale alcoolului nu sunt efecte ale alcoolului. Oamenii reacționează la alcool în funcție de climatul socio-afectiv al epocii; ei devin, după caz, mai volubili, mai libidinoși, agresivi sau religioși în funcție de preceptele morale ale comunității din care fac parte.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută