Bistrița e unul din cele șapte burguri medievale colonizate de sași, care alături de Sibiu, Mediaș, Sebeș, Brașov, Sighișoara și Cluj au dat Transilvaniei denumirea germană de Siebenbürgen.
Simbolul orașului, cu o istorie de 455 de ani, e Biserica Evanghelică. Aceasta a fost concepută în stilul gotic, cu o formă de tip hală și are cel mai înalt turn medieval din România. După incendiul din 2008, turnul a fost refăcut și dotat cu un lift, fiind singura biserică dintre Viena și Moscova care deține o astfel de facilitate. Din vârf, priveliștea asupra orașului e de neprețuit.
Cele mai frumoase clădiri ale Bistriței se află înșiruite în preajma bisericii, fiind întrerupte din când în când de faimoasele pasaje. Aceste străduțe înguste, 22 la număr, aveau un rol strategic în cadrul vechiului burg deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii orașului să ajungă rapid în orice punct al fortificației.
Un alt obiectiv de interes al orașului îl constituie Turnul Dogarilor și câteva bucăți de zid, singurele elemente care mai amintesc de faptul că Bistrița a fost cândva o cetate fortificată.
Nu încheia vizita fără o plimbare pe pietonalul Liviu Rebreanu sau în Parcul Municipal, cu aerul său de grădină englezească.