Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut Timișoara | EXPERIMENTUL PITEȘTI- FILMUL

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut Timișoara | EXPERIMENTUL PITEȘTI- FILMUL Share Salut Timișoara | EXPERIMENTUL PITEȘTI- FILMUL


 

 

Participarea la o școală de vară organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au făcut-o pe Victoria Baltag, absolventă de Sociologie și regizoare, să înceapă documentările pentru producerea INDEPENDENTĂ a unui film despre ceea ce a zguduit-o cel mai tare în carieră, de cum a aflat: istoria comunismului, dar mai ales despre cele întâmplate la Pitești.

Cunoscut sub numele de Fenomenul Pitești, închisoarea a reprezentat una a torturii și a suferinței umane a cel puțin 2000 de oameni, a căror singură vină era nesupunerea față de sistem, păstrând în ei convingeri religioase și politice care contraziceau regimul.

Construită spre sfîrşitul anilor 30, pe vremea Regelui Carol al II-lea, și terminată în timpul regimului lui Ion Antonescu, închisoarea de la Pitești poartă cu ea un renume nefast: al torturilor și suferințelor petrecute între anii 1949-1952. Proiectului s-a alăturat treptat sute de oameni, susținători sau în staff, cu încredere față de cele ce vor urma; printre ei, actorul Ion Caramitru, care a lucrat benevol.

Mergând pe un drum anevoios, cel al muncii probono, și al lipsei de fonduri, lungmetrajul sponsorizat o vreme din resurse colective se află acum la sfîrșit de drum: cu trailerul gata de vizionare și cu imaginile gata de montaj, mai are nevoie de aproximativ 50.000 de euro pentru a ajunge pe marele ecran.

Apelul este pentru cei interesați de memoria colectivă, de ororile comunismului, de importanța istoriei și mai ales de valorile rămase în urmă, prea puțin elucidate și cunoscute în vremurile moderne: să doneze, după posibilități, de la minim 4 euro la orice sumă posibilă, pentru a pune în montaj filmul răscolitor 😮 etalare terifiantă a trădării de sine, desprinsă din documentările temeinice ale regizoarei, și pusă în film de echipa care a muncit cu dedicație în acest proiect unic în țară.

SMS-ul de donație poate fi trimis la 8863, (cu textul FILM). Sau mai mult, pe BursaBinelui.ro, apoi așteptăm etapa înscrierii lui la festivaluri: un film despre reeducare ce bifează parcă tendințele noului regim.

Detalii aici: fb/Experimentul Pitesti Film Artistic

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută