Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Istoria unei bijuterii arhitecturale – Casa Poynar

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Istoria unei bijuterii arhitecturale – Casa Poynar Share Istoria unei bijuterii arhitecturale – Casa Poynar


Casa Poynar

Până să fie reabilitată, clădirea de la colțul străzii Nicolae Grigorescu era identificată cel mai des prin rândul orădenilor prin sintagma “fosta librărie Eminescu”. Însă foarte puțini dintre locuitorii urbei de pe malurile Crișului Repede cunosc istoria acestei clădiri care acum este una dintre bijuteriile arhitecturale admirate atât de localnici cât și de turiștii din ce în ce mai numeroși.

Chiar la începutul secolulul XX, în piața numită Bemer la acea vreme, se afla casa familiei Poynar. Este important de notat că în perioada ante-belică această piață era centrul cultural al orașului. Însă reședința familiei Poynar era o doar o casă cu parter care nu se integra în aerul Art Nouveau oferit de hotelul și băile cu aburi ale cunoscutului arhitect Kalmán Rimanóczy Sr. O altă problemă a construcției era reprezentată de faptul că aceasta nu se încadra în linia caselor de pe strada Nicolae Grigorescu.

Având în vedere dorința municipalității de a îndrepta frontul stradal al străzii, însă în acelasi timp nevoind să renunțe la unul dintre cele mai râvnite locuri de construcție din Oradea, proprietarul casei de la acea dată, vorbim aici de anul 1907, János Poynar, membru al consiliului orășenesc și șeful depozitului de tutun, își exprimă dorința de a construi în locul reședinței familiale o casă de raport cu două etaje.

Clădirea, așa cum este cunoscută azi, a fost ridicată după planurile arhitectului Ferenc Sztarill, acesta fiind și coordonatorul de execuție al lucrărilor. Chiar dacă palatul prezintă o serie de elemente specifice curentului Art Nouveau, aspectul nu este dominat de liniile specifice curbe ale stilului. După terminarea construcției spațiile de la parter și mezanin au fost folosite în scop comercial, aici activând un magazin de haine bărbătești, un spațiu de prezentare al unei firme locale de mobilă, chiar și un cabinet stomatologic.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută