Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu | Vlad Gliga, Comedy Cluj

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu | Vlad Gliga, Comedy Cluj Share Interviu | Vlad Gliga, Comedy Cluj


În perioada 12-21 octombrie, clujenii se bucură de o nouă ediția a festivalului Comedy Cluj. Pauza de un an se pare că le-a prins bine, pentru că au revenit acum cu idei noi și o abordare ceva mai diferită.
Noua ediție a festivalului își propune să ajute publicul să experimenteze și alte forme ale comediei, nu doar cea de film. Așadar, cele 10 zile de comedie vor cuprinde atât proiecții de scurt și lungmetraj din peste 25 de țări, cât și piese de teatru, show-uri de improvizație, spectacole de stand-up din România și UK, slam poetry sau open mic. Mai multe despre festival și noua sa abordare aflăm chiar de la Vlad Gliga, directoul Comedy Cluj.

 

  1. Până să preiei conducerea Comedy Cluj ai mi avut și alte roluri în festival. Cum te simți în noul rol?

Noul rol este cu siguranță mult mai provocator, având mult mai multe responsabilități. Trebuie să recunosc că am subestimat puțin ce înseamnă organizarea unui astfel de eveniment, bazându-mă pe experiența de la evenimentele TEDx și implicarea în Comedy, TIFF, EC și Untold. În majoritatea zilelor mă simt foarte bine în noul rol, dar uneori mă întreb de ce îmi bat capul cu un astfel de festival 🙂

 

  1. Trebuie să recunoaștem că nu ne-a picat foarte bine când am aflat anul trecut că luați o pauză. Ce a dus la decizia asta? 

Lipsa finanțării de la Primărie a fost unul dintre motive. Noi am preluat organizarea prin martie și, având în vedere că nu mai făcusem asta, am considerat împreună cu echipa că am avea nevoie de mai mult timp să plănuim și să implementăm un eveniment care să se ridice la nivelul la care Comedy Cluj a obișnuit publicul.

 

  1. Tot auzim că festivalul decurge acum sub o „nouă viziune”. La ce se referă ea, sau cum este diferit acum Comedy Cluj față de alte ediții?

Comedy Cluj a pornit la drum ca un festival de film de comedie, iar în ultimii ani a introdus și câteva spectacole de teatru. Noi am vrut să lărgim opțiunile de conținut și am decis să intrăm și în zona de stand-up și improvizație. Astfel, festivalul de anul acesta este diferit prin diversitatea spectacolelor pe care le oferă publicului: pe lângă filme și teatru, avem spectacolele de stand-up și impro. De asemenea, în premieră pentru Cluj am organizat și un Roast, cel al lui Mircea Bravo. Acesta este un eveniment caritabil și toate încasările vor fi donate către Yuppi Camp.

 

  1. Observăm un „obicei” al oamenilor care se implică în culisele evenimentelor: nu se implică doar în unul singur. Ce-i așa mișto la organizarea de evenimente?

Cred că sunt mai multe argumente pentru care cei din culise se implică în mai multe evenimente. În primul rând, este într-adevăr un domeniu foarte mișto, activ, cu mulți oameni faini implicați. De multe ori, echipa leagă prietenii de durată în timpul evenimentelor. Apoi, ca organizator, ai un sentiment de satisfacție atunci când vezi publicul bucurându-se de experiența la care ai lucrat câteva luni sau poate chiar un an. Cred că un alt motiv pentru care cei din industria aceasta sunt implicați în mai multe evenimente este experiența acumulată. Evenimentele se desfășoară rapid și totul trebuie să se întâmple la timp sau să se improvizeze, astfel că experiența este esențială, având în vedere și presiunea la care sunt supuși cei din echipă.

 

  1. Ai adus ceva din experiența altor evenimente (TEDxEroilor, de exemplu), la „masa de discuție” Comedy Cluj?

Cred că am adus cunoștințele în materie de organizare de eveniment. Aici intră procese, moduri de lucru și contacte. Apoi, sunt tot felul de idei pe care nu am reușit să le implementăm la TEDx, dar aici s-au potrivit, deci le-am adus și pe acelea.

 

  1. Bun, noua ediție de festival. Ce surprize ne așteaptă?

Roast-ul lui Mircea Bravo este clar de ne-ratat. Apoi, spectacolele de stand-up cu Ceva Mărunt și cele cu Radu Isac merită din plin. Vom avea umor românesc, britanic și o combinație între acestea. În ultimele zile de festival, spectacolele de teatru vor aduce din nou râsete, chiar dacă unele tratează teme serioase ca terapia pentru cupluri (Terapie în Trei) sau problemele de alimentație (EAT ME). Pe tot parcursul festivalului, publicul va putea râde și la multe filme. Avem o selecție faină de scurtmetraje, grupate în mai multe calupuri și 18 lungmetraje din 34 de țări. Vom încheia festivalul cu un spectacolul de improvizație al celor de la Just Push Play. Acesta va fi o surpriză pentru toată lumea fiind vorba de improvizație 🙂

 

  1. Pe site aveți o secțiune în program denumită „proiecte speciale”. Ce se întâmplă acolo?

Comedia vine în multe forme, iar în cadrul acestor proiecte speciale vom explora scrierea umoristică împreună cu cei de la Times New Roman, caricaturile și benzile desenate împreună cu Pisica Pătrată sau slam poetry cu Poethree.

 

  1. Ce așteptări are cameleonul de la noua ediție?

Cameleonul se va plimba prin locații și va vedea reacțiile publicului. El se așteaptă să râdă și mai bine decât atunci când am filmat spotul de promovare.

 

  1. Ai un mesaj pentru cititori?

Vă așteptăm la proiecții și spectacole în fiecare zi! Avem un card special Comedy Unlimited care oferă accesul la toate activitățile din cadrul festivalului pe care îl recomandăm tuturor celor care vor să-și facă plinul de comedie la început de toamnă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută