Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

„Parcul celor 100 de stejari” de Gyöngyi Takács

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii „Parcul celor 100 de stejari” de Gyöngyi Takács Share „Parcul celor 100 de stejari” de Gyöngyi Takács


Mai bine te joci, bagă-ţi capul în nori”. Încă ne răsună în memorie versurile ultimului eveniment din parcul Sub Arini. Trecem adesea pe potecile-i șerpuinde și parcă fiecare arbore ne păstrează câte o amintire: cu grădinița la „elefant”, cățărat prin copaci, peripeții cu patinele pe Trinkbach sau un sărut furat pe podul de deasupra lui … firul pare a fi tors mai departe de tinerii care-și petrec serile cântând la chitară din hamacele suspendate, de atleții matinali și bunicii care își alintă zâmbitori nepoții.

„Erlenpark”-ul (Parcul Sub Arini) a fost amenajat la ordinul regenței K.K. în 1856 când se stabilea „să i se dea (Sibiului) un aspect demn de capitala țării”. Pe atunci se numărau 12 000 de sibieni care au reușit să pună la punct și să întrețină o pădure de 22 ha cu alei, alpinet, filigorie și peste 30 de specii de trandafiri și plante exotice.

În prezent numărul locuitorilor depășește cu mult 150 000 (fără populația cartierelor din Șelimbăr sau Cisnădie), dar nu se simte vreo evoluție a spațiilor verzi, dimpotrivă, și cele existente încep să se sufoce. Oare n-ar merita Sibiul încă o investiție „de milioane” care să și dăinuiască? Plămânul orașului are și valoare ecologică, peisagistică și socială dar mai ales educativă, pentru că nu putem avea pretenții să fie prietenoasă cu natura o generație care crește între betoane și mașini.

Putem în schimb să o invităm la plantat copacii la umbra cărora se va bucura să-și legene cândva copiii și să-și organizeze concursurile și concertele. Un monument viu căruia anul acesta i s-ar putea atribui și valoarea istorică a centenarului, în care ar încăpea statui, filigorii pentru fanfare, spații de joacă, de care sibienii s-ar mândri și la bicentenar. Gata, am deschis aplicația Primăriei Sibiu, raportez: mi-ar plăcea un parc cu 100 de stejari!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută