Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Performance la MNAC: „De fapt eram eu”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Performance la MNAC: „De fapt eram eu” Share Performance la MNAC: „De fapt eram eu”


De fapt eram eu. Un performance la MNAC în care artișii se joacă cu obiceiurile involuntare ale minții spectatorilor de a pune etichete.

            Când: joi, 4 octombrie 2018
            Ora: 20:00, Auditorium MNAC

Spune-mi ce vezi ca să știu cine sunt.
Dar cât din ceea ce vezi este construit de societate, educație, sistem politic, lupta pentru putere sau neajunsurile personale? Cât de mult ajută etichetarea pentru confortul nostru emoțional și cât îl limitează pe cel pe care îl etichetăm?

Lucia Mărneanu și Denisse Moise au construit un performance în care apar cinci oameni diferiți. Cu cinci vise asemănătoare. Iar publicul este invitat să îi clasifice. 

În contextul unei documentări cu persoane care au ales să își schimbe drastic trăsăturile fizice și a unor observații in-situ despre judecăți sociale, cele două artiste vor să provoace raportarea la celălalt. Artistele se joacă cu obiceiurile minții de a pune verdicte și apropie oamenii dincolo de aceste obiceiuri. Prezentat într-un context politic de învrăjbire socială, acest performance vine ca o acțiune culturală de activare a capacității umane de a înțelege și a respecta.

„O parte semnificativă din natura creierului nostru presupune acțiunea de a eticheta. Fără a învăța cum să depistăm tipare, lumea s-ar transforma într-o ceață de neînțeles pentru mintea noastră.  În zilele de azi, procesul de a eticheta rapid lucrurile ne întârzie abilitatea de a înțelege. Categoriile sunt greșite. Toate formele de etichetare astăzi sunt făcute prematur. Pentru a ne repara greșeala, ar fi mai bine să apreciem lucrurile în baza a ceea ce sunt cu adevărat. Să o luăm de la început.” Laurie Cookson (Our Wild Niche).

BIO
Lucia Mărneanu s-a născut în 1988, la București. 3 ani mai târziu s-a născut Denisse Moise, tot la București.

În 2009, în timp ce Lucia termina Grafica la UAD Cluj, Denisse Moise începea Arhitectura la Institutul din Birmingham.

În 2014, Lucia pleca în Amsterdam să studieze Theatre Making la DasArts, în timp ce Denisse venea în România să studieze Actorie la UBB Cluj. Denisse și Lucia s-au întâlnit prima dată pe scenă în Miracolul de la Cluj în regia lui David Schwartz. Un an mai târziu s-au hotărât să aducă în discuție tema prejudecăților și a percepției în Auditoriumul de la MNAC.

Denisse Moise este actriță angajată a Teatrului Anton Pann. În paralel, colaborează cu companii de teatru independent clujene, ca Reactor de Creație și Experiment și Create.Act.Enjoy, și face parte din trupa țais, formată din colegii de generație de la UBB, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția actorie (clasa Miklos Bacs și Irina Wintze). Sporadic creează scenografii și afișe. Anterior a studiat Arhitectura la Birmingham Institute of Art and Design.

Lucia Mărneanu este membru al Asociației Reciproca, a cărei misiune e aceea de a produce noi discursuri/ conștiințe civice prin practici teatrale. A colaborat, fie ca actriță, fie ca ilustrator, cu regizori ca Leta Popescu, Cristian Ban sau David Schwartz. În prezent documentează grafic întâlnirile din cadrul Forme Ușoare de Performativitate (Asociația ColectivA) și lucrează la definitivarea albumului personal de artist An Almost Political Diary. A absolvit grafica la UAD Cluj și actoria la UBB Cluj.

Credite:
Texte: Matei Lucaci-Grünberg, Denisse Moise, Lucia Mărneanu
Muzică: Alexei Țurcan [Tomma Alistar]
Montaj video: Radu Bogdan
Creatoare: Lucia Mărneanu și Denisse Moise
Performer: Denisse Moise
Curatoriat de Ioana Paun
Foto: Razvan Leucea
Produs de Biatrice Cozmolici
Tehnic: Alexandru Maxim
Grafică: Maria Draghici

De fapt eram eu. face parte din Programul de Arte Performative al MNAC și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Teritorii Libere este o platformă de producție și susținere a artiștilor tineri de avangardă, români și internaționali, care dezvoltă practici prototip de performance/live art. Ea este coordonată de Ioana Păun și continuă să se extindă. Dacă aveți propuneri și idei, le așteptăm la performance@mnac.ro.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută