Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cu cine vine însoțit Nigel Kennedy pentru concertul de la Sala Palatului din București

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cu cine vine însoțit Nigel Kennedy pentru concertul de la Sala Palatului din București Share Cu cine vine însoțit Nigel Kennedy pentru concertul de la Sala Palatului din București


În mai puțin de o săptămână vom avea o reîntâlnire muzicală de neuitat cu inegalabilul NIGEL KENNEDY, într-un concert fabulos: BACH MEETS KENNEDY MEETS GERSHWIN, luni, 8 octombrie la Sala Palatului, de la ora 20.00!

Violonistul britanic îi va avea alături pe Rolf Bussalb (chitară), Doug Boyle (chitară), Peter Adams (cello) și pe Piotr Kulakowski (bas).

Vă reamintim, pe această cale, că Nigel Kennedy a lansat, de curând, un nou material de studio – “Kennedy Meets Gershwin”  -, în care artistul transformă simpla incursiune plină de emoție a muzicii emblematicului compozitor american într-o unică și fascinantă colecție sonoră. Veți putea asculta Summertime, Rhapsody In (Claret &) Blue, They Can’t Take That Away From Me,  Porgy and Bess, secvențe ce au fost recreate în stilul inimitabil și verva inconfundabilă marca Kennedy. 

Amprenta Gershwin a fost lăsată, cu siguranță, de către Stéphane Grappelli pe vremea când Nigel avea 13, 14 ani. Acesta i-a arătat că vioara poate sunala fel de bine jazz. 

Porțile pentru concertul din 8 octombrie de la Sala Palatului se vor deschide începând cu ora 18.30. Cortina se va ridica la ora 20.00!

“M-am dedicat interpretării sonatelor de Bach pentru vioară de când eram adolescent. Această muzică are un puternic accent meditational și este, de asemenea, foarte potrivită pentru exercițiile de menținere a mâinilor, a degetelor, în special. Întotdeauna am urât yoga, încă de pe vremea când studiam cu Menuhin. Din fericire, Bach pare să facă mult mai mult pentru mine decât beneficiile imaginare pe care le au muzicienii care practică yoga în exces. Voi alege între sonata Nr. 1 în G-Minor sau mai fericitele forme de dans ale E-Majorului, Partita Nr. 3, în funcție de ce feedback primesc din partea auditoriului. Spectacolul va veni direct din inima mea către voi.

Pe Gershwin l-am urât mereu, până când m-am apucat de interpretat serios. Cumpărând discul Ella & Satchmo nu mi-am redresat părerea. Dimpotrivă. Cu toate acestea, am auzit de nenumărate ori aceste cântece și am devenit melancolic. Brusc. Pot spune că le-am iubit în timpul uceniciei mele cu Stephane Grappelli. Cântecele Gershwin au patos, farmec, aromă, astfel încât va fi o bucurie să le cânt pentru voi”, a declarat Kennedy pentru publicul român.

De peste un sfert de veac, Nigel Kennedy este recunoscut ca unul dintre cei mai virtuozi violoniști din lume. Talentul său absolut unic și aprecierea în masă a spectatorilor au oferit noi perspective, atât repertoriului clasic cât și celui contemporan, fiind, în acest moment, cel mai bine vândut violonist de muzică clasică din toate timpurile.

Biletele se găsesc la următoarele categorii de prețuri:     

  • CATEGORIA I – 349 lei
  • CATEGORIA II – 249 lei
  • CATEGORIA III – 149 lei
  • CATEGORIA IV – 99 lei

Biletele se pot cumpara de pe ticketstore.ro!

DESPRE NIGEL KENNEDY

Nigel Kennedy este un celebru violonist britanic născut pe data de 28 decembrie 1956 în Brighton, East Sussex. Un copil minune, care la vârsta de 10 de ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatăl său vitreg. A fost elev la Școala de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-și studiile cu Dorothy Delay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale și l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând și înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu, trecând și către genurile: jazz, klezmer și altele.

Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin, iar după decesul acestuia, s-a descoperit că finanțase personal educația lui Kennedy. În 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Cameră. Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară, versiunea celebrelor „Anotimpuri” ale lui Vivaldi au intrat în Cartea Recordurilor că fiind cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare).

Kennedy a concertat alături de cele mai prestigioase orchestre și dirijori și a colaborat cu numeroși artiști și trupe faimoase, printre care îi enumerăm pe Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush și Jack DeJohnette, primimd totodată și o serie de premii. 

Ce poate puțini știau, bunicul lui Nigel Kennedy, Lauri Kennedy, a fost muzician și violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC, născut în Marea Britanie, și care a cântat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein și mulți alții. Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedy, pianistă, care l-a acompaniat pe John Mccormack și i-a învățat pe copiii lui Enrico Caruso. Lauri și Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a născut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. La vârsta de 24, John s-a mutat în Anglia și s-a alăturat Orchestrei Filharmonice din Liverpool, mai târziu devenind violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale a lui Sir Thomas Beecham. În Anglia, John dezvoltă o relație cu pianista engleză, Scylla Stoner, cu care  în cele din urmă are turnee, în 1952, ca parte a Trio-ului Llewellyn-Kennedy Piano (împreună cu violonistul Ernest Llewellyn, Stoner a fost cunoscută drept “Scylla Kennedy”, deși ea și John nu s-au căsătorit niciodată). John  a părăsit-o în cele din urmă pe Scylla Stoner și s-a întors în Australia, ea rămânând însărcinată. John nu  știut de de existenta fiului său Nigel Kennedy, până când nu l-a întâlnit pentru prima dată, Nigel având 11 ani. Nigel Kennedy are aproximativ 30 de rude apropiate în Australia, pe care le vizitează ori de câte ori are turnee acolo.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută