Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

WORLD MUSIC LA PUTEREA a 3-a

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii WORLD MUSIC LA PUTEREA a 3-a Share WORLD MUSIC LA PUTEREA a 3-a


În anul 1968, EMI Angel Records anunța albumul ca fiind cel mai rapid vândut LP din istoria label-ului. A fost primul album al trilogiei care încă dăinuie. Este vorba de ”West Meets East”, celebrul album semnat de marele violonist Yehudi Menuhin și virtuosul sitar  indian Ravi Shankar. Se lansa la mijloc de iarnă, în 1967, în urma unui excelent concert susținut împreună la Bath Musical Festival.

Din prietenia artiștilor, evident de o naționalitate diferită, începută în anii 50, s-a născut acest fruct muzical, iar trilogia avea să devină no.1 în Billboard la categoria ”Cel mai bine vândut clasic LP”, timp de 18 săptămâni, încă din anul lansării sale. A urmat apoi un Grammy pentru Cel mai bun performance de muzică de cameră, și a fost pentru prima dată când un cântăreț de origine asiatică a cîștigat un Grammy. O mulțime de artiști au fost apoi influențați de sonoritatea acestui gen, muzica indiană clasică, a cărei influențe se resimt de atunci la trupe printre care The Beatles, The Byrds și The Rolling Stones.

Prestigiosul violonist al secolului al XX-lea s-a născut în 1916 la New York, și a fost descendent al unei familii de evrei emigranți din Rusia. Pentru noi, poate cel mai important fapt este că a luat primele lecții de vioară de la George Enescu, la Sinaia și Paris, legându-i o prietenie profundă până când moartea lui Enescu din 1955 i-a despărțit. Spiritul melancolic, ce aduce a nucleu muzical românesc de doină și jale, rămâne una din temele centrale pe care se formează linia melodică din colaborarea cu Ravi Shankar. Nu lipsesc nici urcușurile și coborîșurile orientale, cântate la pian, chiar de sora violonistului. Fluid și exotic, pe de-antregul, albumul este unul muzical aparte, în care se revelează treptat atât caracterul profund românesc, cât și cel asiatic, oriental, influențat inevitabil de marele Enescu. O arată însemnările lui Ravi Shankar, care la doar 10 ani l-a cunoscut pe Enescu. 20 de ani mai târziu, Menuhin i-a fost prezentat lui Ravi, plăsmuind împreună genul world music, continuat astăzi de fiica lui Ravi- celebra deja Anoushka Shankar.

Concertul din 3 octombrie îi aduce împreună pe studentul lui Ravi Shankar- Udhai Mazumdar, violonistul român Alexandru Tomescu și alți artiști din India, într-o călătorie cu ragas-uri și piese românești rescrise pentru sitar, tabla și bansuri.  O delicatesă exotică muzicală, o mare ocazie culturală de neratat!

Andreea R. Hosu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută