Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre Share Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre


Piesa „Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre”, semnată Matei Vișniec, a fost scrisă la începutul anului 2009, în Franța, cu ocazia centenarului nașterii lui Eugène Ionesco. Opera în sine este un omagiu adus artistului și prezintă publicului un celebru personaj din literatura absurdului: Cântăreața cheală.
„Eroul piesei, poetul Sergiu Penegaru încearcă să-și păstreze valorile literare. El scrie și traduce în plină dictatură comunistă, având privilegiul câtorva conversații cu eroina lui Ionesco. Cei doi discută – în libertate, dar mai ales în închisoarea unde ajunge să fie încarcerat eroul – despre literatură, despre farmecul Micului Paris, lăsând impresia unei perechi aflate la prima întâlnire. La următoarele întâlniri, gesturile ei devin mai intime, iar în cele din urmă nu-și mai poate stăpâni lacrimile văzând cât de des este pomenită ea, „un personaj care nici măcar nu există”. Ideea evocării acestui personaj i-a fost dată scriitorului de o amintire a eseistului și istoricului literar Nicolae Balotă, care a povestit cum în anii ’50, pe când se afla la Jilava împreună cu Constantin Noica, a râs cu mare poftă când Nicolae Steinhardt, aflat în aceeași celulă, le-a povestit piesa absurdă a lui Ionescu. Dar nu doar Cântăreața cheală bântuie prin celula Poetului ci și alte celebrități: însuși Eugen Ionescu, contele de Lautreamont, André Breton, Albert Camus. Apar și doi rinoceri, chiar în momentul în care „orologiul bate de cinci ori”, ora servirii celebrului ceai englezesc.”

12 octombrie
Teatrul Național Cluj-Napoca
www.teatrulnationalcluj.ro 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută