Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

”Cafeaua în Sibiul de odinioară” de Anda Suciu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Cafeaua în Sibiul de odinioară” de Anda Suciu Share ”Cafeaua în Sibiul de odinioară” de Anda Suciu


Putem cunoaște trecutul unui oraş și prin istoria cafenelelor lui. Oare cum au arătat primele cafelene din Sibiu? Cine au fost primii curajoși curioși care au încercat licoarea aceasta interesantă și necunoscută acelor vremuri?

Hermannstadtul de odinioară era, conform relatărilor vremii, un spaţiu cosmopolit, cu un farmec autohton, o lume pestriţă cu o puternică influență habsburgică.

În 1771, fostul director al teatrului Livio Cinti deschide o cafenea în Piaţa Mare nr. 5 (Grosser Ring), în clădirea Baron Möhringer(Casa Albastrăde acum). Ulterior, în 1778, dintr-un nou ordin, aflăm despre o altă cafenea, ”La şapte principi”din Heltauergasse (astăzi Nicolae Bălcescu), căreia i se cerea imperios ”încetarea petrecerilor nocturne organizate de societatea destrăbălată care se aduna acolo”, muzica fiind permisă doar până la ora 22.

La 1785, apare în peisajul sibian o cafenea foarte îndrăgită a vremii, care va avea o tradiţie îndelungată, Cafeneaua Bordoli.

Cafeneaua Moeferdt din clădirea fostului Palat al Cancelariei Comandamentului Militar de pe strada Nicolae Bălcescu, numărul 6 (Heltauergasse 6) a fost cea mai mare din centrul orașului, până la deschiderea celei de la “Împăratul roman“. Clădirea, inaugurată în 1892, a fost construită în locul vechiului han “Împăratul romanilor”, fiind pusă în serviciul administrației austro-ungare.

La jumătatea secolului XIX apar multe cafenele, frecventate de cei mai de vază oameni ai oraşului.  Acum este la mare căutare Cafeneaua Bressler, în casa avocatului Fritzmann, de pe colţul străzii Nicolae Bălcescu, nr.13 (Heltauergasse 13).

Un alt loc select și preferat de personalităţile oraşului era Palatul Habermann– devenit ulterior Hotel Europa, Bulevard, Continental.

Cafeaua a generat un mod unic de a pierde timpul în fața unor ceşti şi în acelaşi timp de a te trezi și conecta la pulsul zilei. Lung şi sinuos a fost drumul cafelei către burgul nostru, în provincialul Sibiu, însă odată ce aroma sa stârnește simţurile urbei, începe o mica istorie plină de savoare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută