Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

Alin Vaida | Traficul Clujului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Alin Vaida | Traficul Clujului Share Alin Vaida | Traficul Clujului


Salut!

Recent am fost la București, un oraș care mi-era pe vremuri foarte drag, doar că mi-a scăzut tare mult în ochi. Într-o perioadă, cochetam cu ideea de a mă muta aici temporar, măcar un an. Oricum vin aici odată pe lună, măcar. Însă, Bucureștiul a pierdut mult: din cauze politice, a calității vieții etc. Unele nu se observă decât dacă locuiești un pic, dar ceea ce se vede din secunda în care calci aici e sufocarea orașului sub propria-i dimensiune. Am făcut o oră cu avionul din CJ în B și am făcut încă o oră și un sfert in aeroport în oraș cu autobuzul.

Cluj-Napoca crește tot mai tare și m-ar durea tare sufletul să văd că pățește ceva similar în timp. Și da, există lucruri pe care le așteptăm de la autorități, administratorii orașului, dar există și lucruri ce le putem noi face ca indivizi, ca acțiuni complementare în a ajuta autoritățile să țină sub control creșterea orașului. Mă leg acum de trafic.

În fiecare lună octombrie, Clujul își crește populația (măcar pentru 9 luni) cu 20%. Ca procent, e foarte mult pentru orice oraș. Iar Clujul e un oraș cu arhitectură veche, cu străzi înguste, poate nepregătit pentru dorințele fiecăruia de a avea propria mașină pe care să o ducem cu noi peste tot, ca pe un ghiozdan. Așadar, îndemnul meu este pentru noi toți cetățeni vechi ai orașului și nou veniți deopotrivă:

Haideți să nu mergem cu mașina decât dacă e chiar necesar!

Recunosc, da, sunt mulți oameni care nu s-ar putea descurca altfel. Dar recunoașteți și voi, că suntem și mulți care nu avem nevoie de mașină în oraș. Haideți să-i lăsăm doar pe cei care au neapărată nevoie. Noi restul, avem multe alternative:

  • O rețea de autobuze mai mult decât decentă
  • Biciclete
  • Motociclete și scutere
  • Taxi & Uber
  • Să mergem pe jos chiar

E nasol să vezi mașini parcate peste tot: pe pietonale, pe trotuare, pe piste de biciclete. E nasol să vezi lumini stridente de avarii, să auzi claxoane, să primești amenzi. Ne enervăm singuri.

Sigur, la un moment dat vine iarna. Sunt alții care trebuie să-și ia copiii de la școală (când eram mic, bucuria mea era să vin singur acasă cu ceilalți copii) și pot apărea multe motive ca să ne găsim scuze. Dar realitatea e evidentă și ne lovește tot mai tare în față. Clujul e tot mai aglomerat. Hai să-l dezaglomerăm .

Acum un an, mi-am cumpărat mașina visurilor din liceu (nu e ferarri, e un afla romeo din 2011. Eram cu picioarele pe pământ și când eram mai mic). Dar sunt dispus să o parchez și să o las pentru weekenduri, drumeții lungi, sau cărat chestii prea mari. Haideți și voi!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută