Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/08/2018
Arhiva Zile si Nopti

”Să-l zidim pe Manole” de Ciprian Ciocan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Să-l zidim pe Manole” de Ciprian Ciocan Share ”Să-l zidim pe Manole” de Ciprian Ciocan


Trăim în țara provizoratului perpetuu, a studiilor de fezabilitate pentru studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate. Fiecare din noi e un mic Manole și se vede înconjurat de alți Manole. Fiecare reformă a educației o refuză pe cea precedentă, fiecare traseu de autostradă râde de ultima propunere, orice partid NOU! oferă nuanțe semnificative față de ultimul partid nou.

Îmi plimb încălțările prin Barcelona de câteva zile și senzația cea mai pregnantă e aceea de așezat. Ți-e greu ca român să cuprinzi cu mintea cum au putut catalanii să construiască un oraș care arată și funcționează atât de frumos, cu atât de puține hibe posibile. De ce clădirile sunt atât de diferite și totuși se leagă inexplicabil într-un imens complex arhitectural. Cum se face că străzile sunt și înguste și al naibii de largi, mașinile atât de puține, piețele atât de libere. De ce e atât de curat și verde, de ce naibii oamenii sunt așa relaxați și, al dracu, în vârf de sezon, nici măcar turiștii nu sunt enervanți.

Antoni Gaudi a început construcția la Sagrada Familia, una dintre emblemele orașului, în 1883, și până la moarte reușise se termine vreo 15-25% din construcție. Planurile sale inițiale au fost pierdute, dar generații noi de arhitecți catalani duc mai departe (fără prea mare grabă) spiritul fabuloasei construcții, așa că de câțiva ani s-a depășit 50% din proiect.

Povești similare v-aș putea spune despre cel mai iubit club de fotbal din lume, sau despre cum Barcelona a devenit locul de naștere al urbanismului. Dar cum n-am timp și spațiu vă zic atât: pe Manole trebuie să-l zidim în fundație, nu în ziduri, și-apoi avem nevoie să începem să avem mai multă încredere unii în alții și în cei ce vin după noi.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută