Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/08/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiului Share Interviu cu Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiului


În general, Ovidiu Dragoman este cunoscut pentru performanțele Teatrului de Balet Sibiu. Recent este cunoscut pentru noul sediu al Casei de Cultură a Municipiului, frumoasa clădire ridicată lângă Parcul Tineretului. O data pe an, Ovidiu Dragoman se evidențiază prin organizarea Festivalului Medieval ”Cetăți Transilvane”. Despre festival am stat de vorbă cu el și despre ce aduce acest eveniment mai interesant la Sibiu anul acesta.

 

Anul trecut au fost 123 de spectacole diferite în programul Festivalului Medieval. Nu ați ridicat puțin cam prea sus ștacheta? Câte și ce spectacole vom vedea anul acesta?

Au fost 123 de spectacole deoarece era nevoie de 123 de spectacole. Spectatorul, vizitatorul are nevoie de spectacole. Și de diversitate între acestea. Trebuie să fim flexibili și să oferim câte ceva fiecăruia, indiferent de vârstă, indiferent de motivul pentru care a venit în Piață. Trebuie să îl faci să rămână. Nu există “a ridică ștacheta prea sus”. Misiunea instituției pe care o conduc, și în consecință a cestui festival, a fost că întotdeauna de a avea un public satisfăcut la sfârșitul zilei și dornic să revină. În acest sens nu poți compară edițiile de festival între ele. Nu contează numărul de spectacole. Contează numai gradul de satisfacție  al vizitatorului. Anul acesta am pregătit multă muzică. Multe formații în premieră, dar și favoriți ai publicului dornici să revină în Sibiu. Avem tabere medievale. Avem jocuri și antrenamente ale luptătorilor. Avem ateliere de dans istoric. Avem teatru. Expoziții de arme. Demonstrații de luptă. Avem tot ce ne trebuie pentru a face o ediție a 18-cea reușită.

 

Cum faceți selecția evenimentelor și a invitaților? Cum vă delimitați de comercianții de produse kitschoase?

Acest festival, ajuns anul acesta la vârstă “majoratului” a devenit de ceva ani un reper în piață evenimentelor de acest fel, din țară și nu numai. Însuși cei care doresc să participe se gândesc dacă se pot ridică la nivelul de calitate cerut de acest festival. Evenimentele le alegem în principiu bazându-ne pe câteva criterii: 1. Priza pe care a avut-o la public în anii trecuți, dacă nu este la prima participare; 2. Elementul de originalitate, dar în același timp de acuratețe istorică, pe care îl aduce un eveniment în premieră în festival și 3. Nivelul de profesionalism, în ceea ce propun să facă, de care dau dovadă participanții. În linii mari cam acesta este procesul de selecție atât al evenimentelor cât și a comercianților. Încercăm de fiecare dată să ocolim produsele kitschoase, atât culturale cât și de altă natură.

 

Câți spectatori estimați că vor lua parte la evenimente? Umpleți din nou Piața Mare?

Din experiența anilor trecuți, o estimare prudență mă duce în jurul numărului de 8.000 de persoane pe zi. Piața Mare va fi plină că în fiecare an din simplul motiv că, atât sibianul cât și turistul, știu că urmează Festivalul Medieval “Cetăți Transilvane”. Acesta este un alt motiv pentru care suntem obligați să fim mai buni decât anul trecut. Nimeni nu vine dacă nu are încredere în ține că te poți depăși față de ce ai făcut anul trecut, și nu vorbesc aici de numere. Vorbesc de calitate. De calitatea actului artistic. De calitatea muncii depuse pentru organizarea acestui eveniment. Că să mă rezum la a va răspunde strict la întrebare, da, umplem Piața Mare și anul acesta.

 

Ce vor putea face copiii care vin la festival? Pentru ei evenimentele sunt cu adevărat deosebite.

Copiii vor avea întotdeauna un loc special în cadrul festivalului. Într-un fel, cam tot festivalul este făcut pentru ei. Nu cred că există copil să nu vrea să țină pe cap un coif sau să pună mâna pe o cămașă de zale. Evident avem pregătite și pentru cei mai mici cavaleri și domnițe o serie de activități. Ei au scenă lor exclusivă, scenă de la castel, unde pe parcursul întregului festival se vor organiza spectacole de teatru, muzică și ateliere de creație. În plus sunt bineveniți în toate taberele pentru a descoperi istoria.

 

Ce invitați din străinătate vin? Ce ne vor prezenta ei?

Sunt foarte bucuros să pot spune că vor veni din nou Obscurus Orbis din Letonia. Au făcut o atmosfera foarte frumoasă ultima oară când au venit și sper că lumea să fie cel puțin la fel de încântată și receptivă că și mine de spectacolul lor. După cum am zis anterior, avem mai multe formații în premieră. Îi avem pe Strella do Dia, formație din Portugalia, în premieră la Sibiu. Îi avem pe Irdorath, din Belarus, formație de care am fost noi contactați, și ne-au spus că își doresc să participe la festival. Aceștia sunt în premieră în România și mă bucur că această premieră este aici și cu această ocazie. Cel mai inedit, poate, moment al întregului program este Children’s Medieval Band, din Statele Unite ale Americii și partea care mie îmi place cel mai mult: sunt români. Nu vă lăsați păcăliți nici de nume și nici de vârstă, când îi veți vedea. Formația a cântat deja în fața a 10.000 de oameni în Denver, în deschidere pentru Rammstein. Așadar ne așteaptă o ediție plină.

 

Ce imagine credeți că aduce Sibiului în ochii turiștilor străini Festivalul Medieval?

Cea a unui lucru bine făcut. Cea a unui festival demn de a se află la a 18-a ediție și de a se laudă cu premiere în fiecare an. Mă bucur când mă întâlnesc cu oameni în timpul festivalului și îi văd încântați. N-am de unde știi dacă sunt localnici sau turiști, dar atâta timp cât au ales să iasă din case, au ales să se urce în mașini sau trenuri si să coboare la Sibiu, să se plimbe prin iarmaroc, să privească parade, să asculte un concert și apoi să plece zâmbind din piață, eu sunt mulțumit și simt că cel puțin pentru ei Sibiul înseamnă mai mult decât a însemnat cu o zi în urmă.

 

La final, ce mesaj aveți pentru sibieni?

Să vină în Piață. Să uite, măcar pentru 3 zile, de orice probleme. Să își facă timp și pentru trecut. Și să se distreze alături de noi măcar odată pe an.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută